Intrigi.bg Крими Дилъри тровят ученици с китайска дрога за 5 лева

Дилъри тровят ученици с китайска дрога за 5 лева

191
0

Евтини наркотици с примамлив вид се пласират на много места в Пловдив, включително и пред училищата.   

Дизайнерската дрога става все по-популярна сред тийнейджърите под тепетата, установи проверка на „Марица“. Причината е, че е по-въздействаща, по-модерна и по-евтина. Синтетичните опиати се внасят предимно от Китай и са с екзотични имена, като например „пинака“, „бутинака“, „бонзай“. Прекарването им през границата обикновено става чрез замаскиране в различни опаковки. Силната дрога влиза нелегално под формата на соли за вана, на смола, на благовонни кристали, пъзели и др. По интернет или чрез дилър пък са част от основните начини за снабдяване на тийнейджърите със забраненото вещество. 

Невидима напаст: Дилъри тровят ученици с китайска дрога за 5 леваНовиниИнформация

Цената на дозата е по-ниска дори от тази на марихуаната. Учениците могат да се сдобият с дрогата, която наричат „чай“ заради наличието на билки в нея, за 4-5 лв. Тази себестойност, която се равнява на размера на джобните им, и все по-голямото потребление създават стабилна основа за сериозен бизнес с новата дрога. Като предимство излиза на преден план също и това, че наркотикът остава невидим за драгчековете на полицията.

Здравето на децата обаче е сериозно застрашено от въпросните опиати. Синтетичните наркотици поразяват нервната система, отключват психични заболявания. Не са изключени и фатални инциденти, тъй като надрусаният с китайската стока усеща, че може да лети, цялото възприятие на реалността се променя и обърква мозъка, посочват лекари. 

Продажбата на дизайнерските наркотици става и в ромските махали в града под тепетата. Там се пласира всичко, до което обитателите могат да се докопат. Преди около 10 години наркозависимите са можели да открият само хероин, а сега „каталогът“ е много по-разнообразен. По информация на наши източници единственото, което не може да се купи оттам, е марихуаната, тъй като не я признават за истински наркотик. 

Проучването на „Марица“ сочи, че голяма част от пловдивските тийнейджъри се увличат и по употребата на амфетамини и екстази. И двата наркотика се внасят от Европа. Каналът преминава през страната, а следващите му спирки са Турция и арабските страни.

Не на последно място сред предпочитанията на тийнейджърите и младите хора е марихуаната. Тя може да се отглежда на местно ниво практически почти навсякъде, което е превърнало нелегалното й производство и разпространение в основен поминък на много криминогени. 

Полицията в Пловдив непрекъснато осъществява мащабни антидрога акции в Пловдив и региона. Преди няколко дни стартира и ударна кампания срещу дрогата с мотото „Не убива последната доза. Убива първата!“. Дейността на униформените обаче ще бъде успешна, ако бъде подпомогната сериозно и от родителите, които да осигуряват пълноценни занимания за децата си, да разговарят с тях, да следят изкъсо приятелския им кръг и за какво харчат парите си. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име