Intrigi.bg Актуално Диверсанти, отрова и оръжия: чешкият епизод от трилъра около Гебрев

Диверсанти, отрова и оръжия: чешкият епизод от трилъра около Гебрев

213
0

Cекретен екип от агенти към руските въоръжени сили, които извършват диверсии, саботажи и политически убийства на територията на цяла Европа. Звучи като сюжет, изваден от евтин шпионски роман от епохата на студената война, но всъщност е реалност. Миналия петък чешките специални служби осветиха поредната тайна операция на ГРУ – разузнавателната служба на руската армия, която най-вероятно е довела до огромна експлозия на 50 тона боеприпаси в складове край Върбетице през октомври 2014 г. и смъртта на двама души и която е свързана с българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

През последните дни новите разкрития около взрива, чиято причина доскоро се водеше с неизяснен произход, провокираха гигантски скандал между Чехия и Русия, който спираловидно набира сила и в него има отчетлива българска следа. Първоначално Прага изгони 18 служители на руското посолство, за които се подозира, че работят за руските специални служби. В отговор Кремъл експулсира 20 чешки дипломати, което почти напълно парализира чешкото представителство в Москва. В момента Чехия обмисля дали да не закрие посолството си в Русия и дали генерално да не скъса дипломатическите отношения.

Аферата идва в изключително тежък момент от отношенията между Запада и Русия, когато Путин струпва все по-многочислена армия по границата с Югоизточна Украйна и Крим, а властите в Киев се страхуват, че се търси провокация и нахлуване в населените с проруски сепаратисти региони на страната. Върху това има натрупвания от серия заподозрени и изгонени за шпионаж руски дипломати от САЩ, Полша и България. Разкритията показват и изключителната експанзия на руските разузнавателни служби в Европа и САЩ и агресивното им поведение в страните от бившия соцлагер. Така осветяването на диверсионната операция може да се окаже само парче от много по-голям геостратегически пъзел с непредвидими последствия в близките седмици и месеци.

Приоритетна мишена ли е Гебрев

По-интересното конкретно нещо в новата чешка шпионска афера е българската роля в нея. Оказва се, че главният заподозрян за потенциалния саботаж отново е придобилото печална слава свръхсекретно подразделение 21 955 на руското военно разузнаване. За него се смята, че е отговорно както зад опита за убийство на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитичното вещество „Новичок“, така и за отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев през април 2015 г. Тогава Гебрев, синът му Христо и директорът на „Производствена дейност“ в заводите ЕМКО Валентин Тахчиев постъпват в болница с тежко отравяне. Направените изследвания в международна лаборатория доказват, че отравянето също е станало с вещество от типа на „Новичок“. През декември 2019 година българската прокуратура потвърди, че разследва Сергей Федотов, вероятен служител на руското военно разузнаване ГРУ, за отравянето на Гебрев. Това изявление потвърди изтеглите информацията от разследване на Belingcat, че руски гражданин с фалшива самоличност „Сергей Федотов“ е заподозрян за отравянето на тримата, както и фактът, че той е бил на територията на България, когато се е осъществил опитът за убийство. Държавното обвинение тогава разпространи и кадри от гаража, където е бил паркиран автомобилът на Гебрев, на които се вижда как човек, който прилича на руснака, вероятно намазва с отрова дръжките на вратите.

Според Bellingcat зад самоличността на Федотов се крие генералът от руското военно разузнаване (ГРУ) Денис Сергеев. Трима души, идентифицирани като служителите на поделение 29 155 от ГРУ, Георги Горшков, Сергей Павлов и Сергей Федотов, бяха задочно обвинени през миналата година заради опита за убийство на Емилиян Гебрев. Тогава от прокуратурата уточниха, че са добавили към информацията за руснаците и ползвани от тях други самоличности – за Горшков – Егор Гордиенко, за Павлов – Сергей Лютенко, а за Федотов – Денис Сергеев. По същото време, докато тримата са били на територията на страната, се случиха и два взрива в оръжейния завод в село Иганово (съответно на 21 март и на 14 април 2015 г). Една от версиите за експлозиите беше именно сaботаж.

Лансираната от Гебрев версия по онова време беше, че причината за отравянето му е била намеренията му да придобие военния завод „Дунарит“ през 2015 г. По повод собствеността на предприятието той влезе в пряк сблъсък с тогавашния депутат от ДПС Делян Пеевски и срещна организиран отпор на държавни институции срещу тази покупка.

През последните дни също така стана ясно, че във

взривения чешки във склад край Върбетице

който е повод за настоящата шпионска афера, е имало специална военна продукция, която също е била собственост на Емилиян Гебрев. От неговата компания „Емко“ първоначално отрекоха това, но ден по-късно коригираха версията си и уточниха, че информацията на чешките специални служби по-скоро е неточна и некоректна – в помещенията действително е имало оръжие на фирмата, което обаче не е било предназначено за Украйна и/или Сирия, каквато версия бе лансирана от властите в Прага. Важно е да се отбележи, че във въпросните складове, които са стопанисвани от местната фирма Imex Group, е съхранявана специална продукция и на други отбранителни компании.

В изявление на българската прокуратура от декември 2019 г. обаче се твърди, че по нейни данни в годините около и след инвазията на Русия в Украйна (през 2014 и 2015 г.) Гебрев е доставял оръжие за украинската армия и жандармерия. Самият той няколко пъти отрече да нещо подобно да се е случвало.

Настоящите разкрития около взрива в складовете за боеприпаси край Върбетице през октомври 2014 г. принудиха премиера на Чехия Андрей Бабиш да влезе в открита дипломатическа война с Русия
Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име