Intrigi.bg Булевард Джина Лолобриджида – жена на всички времена

Джина Лолобриджида – жена на всички времена

213
0

Има хора, за които времето сякаш е спряло – дори в напреднала възраст те продължават да блестят като звезди и да предизвикват възхищение у хората. Такава е легендата на киното Джина Лолобриджида, която на 4 юли навършва 94 години. Този януари тя без капка колебание се ваксинира срещу Ковид-19 с аргумента: „Искам да живея, а освен това трябва и да работя. Имам още скулптури за довършване“.

Лоло, както я наричат, е известна преди всичко като актриса, но тя е още и фотожурналист, и скулптор. Появата й във ваксинационния пункт в римска болница се превърна в сензация за медиите, а звездата остана вярна на себе си – елегантна както винаги, облечена цялата в черно и с палто от визон. Каза пред в. „Кориере дела сера“, че се надява да бъде пример за тези, които отричат ваксината. А периодът на епидемията бил първият, през който успяла да си отдъхне малко от компанията на другите. Разбира, че го правят от обич, но тя си е добре и без да има много хора около себе си.

Красивата италианка с апетитни форми започва кариерата си като модел и с дребни роли в киното. През далечната 1947 г. тя става трета на конкурса „Мис Италия“, а през 1955 г. е обявена за най-красивата жена на планетата. Този „етикет“ я съпътства през целия й живот, дори и днес, когато е прехвърлила 90-те, но никога не си позволява да се появи в обществото без грим и бижута. Впрочем, актрисата има забележителна колекция от бижута, която продава на търг през 2013 г. за 5 млн. долара. Парите дарява за научни изследвания на стволови клетки. 

Джина Лолобриджида е от поколението на София Лорен, Клаудия Кардинале и Бриджит Бардо и също като тях придобива световна слава едва когато се снима в Америка. Филмите, с които е най-известна, са „Фанфан Лалето“ (1952) и „Парижката Света Богородица“ (1956). За 50 години актрисата участва в над 60 филма в Европа и САЩ. Снима се до 1997 г., но активната й кариера прекъсва към 1973-та. Носителка е на наградата „Златен глобус“ и номинация за БАФТА. Пословична е враждата й със София Лорен. Двете си разменят язвителни реплики през медиите, включително относно големината на бюста си, макар на Лоло да принадлежи крилатата фраза: „В киното трябва да се показва сърцето, а не бюстът“. За възрастта тя казва от собствения си опит: „Жената на 20 г. е като лед, на 30 г. се стопля, а на 40 е много гореща“.

Лолобриджида, наричана още Джина Бамбина, е известна с десетките си любовници, но така и няма трайна връзка. Срещала се е с някои от най-големите звезди на Холивуд по онова време като Бърт Ланкастър, Тони Къртис, Франк Синатра, Рок Хъдсън и Шон Конъри, но с кого какви отношения е имала, историята вече не помни…

В интерес на истината, актрисата има един брак – от 1949 до 1971 г. – с югославския лекар Мирко Скофич (словенец). От него е единственият й син, роден през 1957 г., който също се казва Мирко, и внукът й Димитрий. Осем години след развода на Лоло с доктора той загива в автомобилна катастрофа.

Живата легенда на киното Джина Лолобриджида на 91 / КУЛТУРА - flashlight.bg

Преди няколко години семейството на кинолегендата обвини 29-годишен мъж на име Андреа Пиацола, че манипулира възрастната жена, държейки я в психологическа зависимост. Още през 2011 г. той се сближил с нея, завоювал доверието й чрез ласкателства и услуги, успял да отстрани семейството и поел изцяло управлението на нейните финанси. Той пилеел парите й за свои нужди, скъпи коли и луксозни почивки с приятелката си. Успял да продаде три апартамента на кинозвездата за над 2 млн. евро през 2015 г. и откраднал стотици хиляди от сметките й между 2013 и 2018 г. Заради тези си деяния Пиацола бе изправен пред римския съд.

Преди него същата роля на асистент, но най-вече на любовник изпълняваше испанец с 34 години по-млад от Лоло, но семейството успя да се отърве от него. Тя самата се опита да го съди с обвинението, че през 2010 г. е организирал брак с нея чрез пълномощно в Барселона, без тя да знае, с цел да наследи богатството й. Така или иначе, двамата отдавна са разделени, но синът й Мирко, който е единствен неин наследник, с право се притеснява възрастната му майка да не бъде измамена от поредния млад мошеник, към каквито кинозвездата изглежда има влечение.

Състоянието на актрисата, оценено на 18 млн. евро, вече е намаляло значително, а един от малкото имоти, които са й останали, е вилата й близо до римския Виа Апия. Талантливата в киното и изящните изкуства Лолобриджида очевидно не е добър бизнесмен и финансист.

Италианската актриса Джина Лолобриджида навърши 90 - NOVA

Живее 11 дни с Фидел Кастро

След като решава да се раздели с киното, Джина Лолобриджида се преквалифицира във фотограф и журналист. Най-прочутото й интервю, с което пробива в професията, е с кубинския лидер Фидел Кастро. Двамата прекарват заедно 11 дни. Фотографката не се интересува от него като политик, а като мъж. Той пък, досетил се за това, никак не се съпротивлявал. В резултат на това приключение и преживяване се появяват майсторски портрети на Ел Командоре. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име