Intrigi.bg Политика Депутатът Христиан Митев: Ще настояваме пак пред Борисов блокадите да бъдат разтурени

Депутатът Христиан Митев: Ще настояваме пак пред Борисов блокадите да бъдат разтурени

360
0

– От „Обединени патриоти“ настоявахте най-много да не се допускат блокади на възлови кръстовища от протестиращите с аргумента, че това нарушава правата на другите граждани. Затварянето на булеварди в столицата обаче продължава, след като от думите на премиера стана ясно, че няма да допусне полицията да действа по-твърдо. Ще се опитате ли да промените мнението му с оглед на планираните мащабни протести в национален мащаб за 2 септември?

– Ние винаги сме настоявали, че законът трябва да се спазва и да е еднакъв за всички. Затова не приемаме за нормално полицията да бездейства. И на следващия коалиционен съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ отново ще настояваме пред премиера по отношение на блокадите да се приложи законът такъв, какъвто е в момента.  

За ГЕРБ събирането на 120 гласа на 2 септември е лесната част от задачата за свикване на Велико народно събрание 

ВМРО и НФСБ ще влязат в следващия парламент и без нов съюзник вместо Атака

Силна политическа фигура от ГЕРБ с експертни качества е най-добрият вариант, ако трябва да се излъчи ново правителство от сегашния парламент 

– Г-н Митев, ще осигурят ли на 2 септември депутатите от „Обединени патриоти“ нужната подкрепа на ГЕРБ за внасянето на проекта за свикване на Велико народно събрание? 

– От НФСБ сме изразили принципно съгласие за подкрепа на този проект на ГЕРБ, но колегите от ВМРО са поставили определени условия. Тепърва на заседание на парламентарната ни група на 1 септември ще разберем дали те държат докрай на тези условия, или има промяна в позициите им.

А и на ГЕРБ е ангажиментът да намери нужните 120 гласа в подкрепа на проекта за ВНС.  

– От ГЕРБ заявиха, че на 2 септември може да потърсят подкрепа и от независими депутати и тези от Воля. Ако приемем, че проектът все пак бъде внесен, доколко е реалистично по-късно да се осигурят 160 гласа, за да може парламентът да вземе решение за свикване на Велико народно събрание. Това няма как да стане без подкрепа от БСП или ДПС, а досега и двете формации са резервирани към идеята.   

– Събирането на 120 подписа наистина е по-лесната част от задачата, което означава, че на 2 ноември би следвало да започнат обсъжданията за ВНС. Осигуряването на 160 гласа е трудно постижимо, но тази задача пак е в полето на ГЕРБ. Разбира се, напълно е възможно да не се стигне до гласуване на решение за свикване на ВНС. 

– Това обаче няма ли да радикализира уличния протест, откъдето и сега се чуват гласове, че предложенията на Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция са само маневри за печелене на време. 

– На практика и в момента имаме гражданско неподчинение, защото т. нар. блокади на улиците са погазване на закона. Не виждам и защо неуспехът на процедурата за свикване на Велико народно събрание следва да радикализира протеста. Участниците в него вече заявиха, че не се интересуват от ВНС. Стана едно завъртане на 180 градуса, както искаха Велико събрание, сега не го искат. И настояват само за персонални промени, визирайки оставките на премиера и главния прокурор. 

– Как вървят преговорите между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ и по въпроса за нова Конституция. За кои ваши предложения държите на всяка цена да залегнат в новите текстове?

– Със сигурност това, което съвпада между ВМРО и НФСБ, е искането за задължително гласуване и образователен ценз. Както и запазване на националния характер на страната и източното православие като традиционно вероизповедание.

– Ваши колеги от ГЕРБ обаче вече възразиха, че изискването за образователен ценз се приема като дискриминация?

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име