Intrigi.bg Политика Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски бе наказан с порицание

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски бе наказан с порицание

110
0

Депутатът Спас Гърневски от ГЕРБ бе наказан с порицание от председателя на парламента Цвета Караянчева заради снощния скандал, при който бяха разменени обидни реплики.

В началото на днешното заседание от БСП поискаха той да бъде отстранен от пленарна зала. Казусът с наказанието на Гърневски бе обсъждан на два поредни председателски съвета. Това се наложи, след като Цвета Караянчева обяви решението, той да бъде наказан с порицание.

След провелата се втора среща на председателите на парламентарни групи Караянчева информира, че отново не е постигнато единодушие и наказанието остава порицание.

По думите й извинението, което Гърневски е направил, се приема от някои от участниците в председателския съвет.

Караянчева заяви, че поема ангажимент оттук нататък от залата да отсъства езикът на омразата. За всяка обидна квалификация, аз лично поемам ангажимент да наказвам всеки един народен представител, каза тя.

Вчера депутатите от БСП поискаха гласуване със ставане на крака и поименно за пенсиите.

Процедурата, обаче не беше подложена на гласуване.

Напрежението доведе до размяна на обидни реплики и подвиквания „червени боклуци“ от страна на провинилия се депутат Спас Гърневски. Днес депутатите отхвърлиха предложението на левицата гласуването за пенсиите да става със ставане на крака и поименно.

„За“ бяха 87 депутати, „против“- 88 и 35 се въздържаха.

Кристиан Вигенин заяви, че не приемат извинението на Гърневски и посочи, че подобна реторика е недопустима. Той настоя колегите му от ГЕРБ да обсъдят предложение за изваждането на г-н Гърневски от комисията по парламентарна етика.

Спас Гърневски заяви в началото на заседанието от трибуната, че вчера през целия ден са били свидетели и на провокации и на обиди, а в края на парламентарния ден се е случило нещо, което не бива да се случва в този парламент. „Съжалявам за това, което се случи“, каза той.

Георги Свиленски от ПГ на „БСП за България“, обаче настоя Гърневски да бъде отстранен минимум за едно заседание. Свиленски каза още, че по-лошото е, че г-н Гърневски е член на парламентарната комисия по парламентарна етика.

Валери Жаблянов от левицата призова депутатите да продължат работа, тъй като Гърневски се извинил.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че ако отворят стенограмите със сигурност ще намерят много поводи и те да поискат отстраняване от залата. Тя апелира за възстановяване на диалога и подчерта, че не е редно да се нарушава правилника и парламентарната група на БСП да налага в зала на председателя на парламента наказание, което той вече е преценил.

Нечленуващият в група Павел Шопов /“Атака“/ апелира младите колеги от БСП да се успокоят. Според него вместо да започнат работа по бюджета, сега се занимават с несъществуващ проблем.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име