Intrigi.bg Политика Депутатите се смятали за богоизбрани, а всъщност трябвало да са слуги

Депутатите се смятали за богоизбрани, а всъщност трябвало да са слуги

417
0

Българските депутати се самозабравяват веднага, защото се смятат за богоизбрани, а те не са – те са слуги на хората и когато го разберат, нашата демокрация ще стане такава, каквато е на една нормална и развита държава. Това каза пред БНР телевизионният водещ Слави Трифонов, чието телевизионно шоу разкри през последния месец, че партийната субсидия от 11лв. значително се надписва и достига до 13,20 лв. на глас.

ГЕРБ реагираха, а премиерът Бойко Борисов внесе предложение за намаляване на държавната субсидия за партиите на 1 лв. Малко по-късно идеята беше приета на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

„Това не е победа, нито е някакво удоволетворение при нас за това, че ние сме повдигнали нещо подобно. Това е битка, която трябва да се води от страна на гражданите“, категоричен е водещият.

Той припомни, че на рефендум по темата преди две години и половина гласуваха 3,5 милиона души, 2,5 милиона, от които са поискали субсидията да бъде един лев.

„Това, което днес премиерът е направил – задействал се е след две години и половина. Преди 6 месеца в предаването той каза, че „още утре ще повдигне въпроса“. Министър-председателят има сериозно разминаване с представата си за времето“, коментира Трифонов.

Според него, всички политически партии са получавали повече пари „абсолютно незаконно“ и същевременно са си мълчали.

„Министрите на правосъдието и на финансите говорят глупости, защото или не познават закона, или са некомпетентни, или защото така им изнася“, убеден е Слави.

Относно опасението, че с така предложената субсидия, ще се стигне до зависимости на партии към олигарси, той коментира: „Това е все едно – дайте ни вие пари, за да не си ги вземем от олигарси или фирми. Това не звучи ли много неморално? Къде е моралът в политиката? Ти като ставаш политик, основната водеща сила за теб трябва да бъде моралът, а не откъде да намериш пари. Ти трябва да се грижиш за другите, не търсиш собственото си благополучие. В България хората стават политици, за да печелят повече, а трябва да стават политици, за да отговарят за другите“.

По думите му, тези пари не са печалба на политиците и не са начин да се обогатяват партиите, а били, защото „суверенът е решил да им даде толкова“ и добави, че „ще разполагат с колкото имат. Ще живеят с по 1 лев на глас!“Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име