Intrigi.bg Политика Депутатите одобриха покупката на изтребителите, Марешки с отворено писмо до Тръмп

Депутатите одобриха покупката на изтребителите, Марешки с отворено писмо до Тръмп

198
0

Парламентът ратифицира на първо и на второ четене международните договори за закупуване на самолети F-16 Block 70 и необходимото оборудване, свързани материали и услуги, и за поддръжка.

„За“ сделката бяха 123-ма депутати, „против“ – 78, двама се въздържаха.

При първото гласуване договорите подкрепиха 124 народни представители, 83-ма бяха „против“, трима се въздържаха.

„За“ бяха 89 от ГЕРБ, 11 – от „Обединени патриоти“, 22-ма от ДПС и двама независими избраници. „Против“ гласуваха 63-ма от БСП, деветима – от ОП, и 11 – от „Воля“. Трима от патриотите се въздържаха.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов нарече ратификацията

решителна крачка към модернизацията на Българската армия,

за която се говори повече от 12 години.

„Крайно време е да спрем да отлагаме, очакваме решение на Конгреса на САЩ за около 60 млн. долара, с което да се подпомогне закупуването на самолетите и така цената ще стане по-ниска“, информира той.

„Убеден съм, че ако БСП бяха на власт, щяха да купят същия самолет, защото с тази покупка ще сме първи на Балканите, които имат такъв самолет“, отбеляза Каракачанов.

Според него елементарният популизъм да изчисляваме с колко лева биха се увеличили пенсиите е несъстоятелен. „Надеждната армия става не само с увеличаване на заплатите, а с въоръжението и оборудването, което ще дадем от войника до генерала“, заяви министърът.

Командирът на ВВС ген. Цанко Стойков обърна внимание,че трябва да продължат практическите стъпки по усвояването на самолета. Пилотите и инженерно-техническият състав ще получат обучение, което ще им даде възможност да го експлоатират в пълните му възможности.

„От Министерството на икономиката от самолети не разбираме, но имаме пълно доверие на експертите, които работиха и днес пак бих внесъл същото предложение“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

По-рано Юлиан Ангелов от ВМРО попита „Атака“ защо не подкрепя договор, предложен от техния министър на икономиката.

При дебатите в зала, продължили над три часа,

председателят на комисията по отбрана Константин Попов припомни, че за модернизация на ВВС се говори от много години и „хората са го изчакали“. „Ако ратифицираме договорите, купуваме един изключително съвременен самолет с изключителни бойни способности и възможности и това дава самочувствие“, подчерта той.

„Старо правило е, когато нямаш възможност да купиш ново, трябва да купиш добро, за да има възпиращ ефект“, каза Попов. Като втори плюс на сделката обяви, че купуваме от съюзник, който е с огромни военнотехнически способности, с него имаме общи планове и политика по отбрана.

Междувременно Веселин Марешки изпраща отворено писмо до Тръмп.

Лидерът на ВОЛЯ кани американския президент на гости в България и отправя горещата си молба към него в качеството си на последна инстанция да спре сделката за F-16. Това съобщи самият той в кулоарите на парламента след ратификацията на сделката. Марешки прочете писмото си пред медиите. В него нарича сделката с американската страна „грабителска“.

„Не притискайте България да се хвърли във финансова пропаст, не обричайте на мизерия един достоен европейски народ“, настоява Марешки в писмото. То е подписано от цялата парламентарна група и щяло да потегли към океана още днес.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име