Intrigi.bg Свят „Денят, в който музиката изгоря“ – разкритието на „Ню Йорк таймс“

„Денят, в който музиката изгоря“ – разкритието на „Ню Йорк таймс“

129
0

Oригинални записи на сър Елтън Джон, Арета Франклин, „Нирвана“, Еминем и стотици други световноизвестни изпълнители са били унищожени в пожар през 2008 г., сочи разследващ материал на списание „Ню Йорк таймс“, озаглавен „Денят, в който музиката изгоря“.

Оригиналните звукозаписни ленти са били изгубени, след като в склад на „Юнивърсъл мюзик груп“ се разразява пожар, а това предизвиква огромни загуби, които обаче биват покрити по това време.

В конфиденциални документи от 2009 г. компанията оценява, че е загубила записите на около 500 хил. песни. „Загубено в пожара, без съмнение, беше огромно музикално наследство“, се казва в част от документите.

В свое изявление от вторник от „Юнивърсъл“ признаха, че пожарът е бил наистина неприятно обстоятелство, но оспориха част от данните, изнесени от изданието.

"Денят, в който музиката изгоря" - разкритието на "Ню Йорк таймс"

„Инцидентът…. никога не е засягал наличието на комерсиално издадена музика, нито пък компенсацията на артистите“, твърдят от звукозаписния гигант.

От компанията пишат още, че историята на „Ню Йорк таймс“ съдържа „редица неточности, подвеждащи твърдения, противоречия и фундаментални неразбирания относно обхвата на инцидента и засегнатите активи“.

Според „Ню Йорк таймс“ записите, съхранявани от „Юнивърсъл студиос“, обхващат десетилетия популярна музика.

Сред тях са песни на Рей Чарлз, Би Би Кинг, Джони Мичъл, Ал Грийн, Ерик Клептън, „Ийгълс“, Том Пети, REM, Джанет Джаксън, „Гънс енд роузес“, Мери Джей Блайдж, „Ноу Даубт“ и Снуп Дог.

"Денят, в който музиката изгоря" - разкритието на "Ню Йорк таймс"

Много от записите са били мастър копия, или най-чистите студийни записи, от които след това могат да се правят качествени компактдискове, грамофонни плочи и други дигитални копия.

Ако сега се наложи преиздаване на някои от въпросните песни, ще трябва да се ползват вторични копия на оригиналите, което се отразява на тяхната точност.

След излизането на статията от групата REM споделиха в „Туитър“, че са получили много запитвания от фенове и че се опитват да получат повече информация за случилото се и дали то е засегнало музика на групата.

"Денят, в който музиката изгоря" - разкритието на "Ню Йорк таймс"

Пожарът започнал през нощта, след като служители по поддръжката използвали горелки, за да поправят покрива на сграда на една от многото филмови площадки на „Юнивърсъл“.

Макар да последвали протокола и изчакали час, за да се охлади, след като си тръгнали, се разразил пожар. Пламъците му в крайна сметка достигнали до склад, в който се съхранявали архиви от телевизионни предавания, филмови ролки и аудиозаписи, собственост на „Юнивърсъл мюзик груп“.

Въпреки че пожарът е бил широко отразен от медиите по това време, директорът на студиото Рон Майър тогава заявява, че големи загуби няма. След инцидента Би Би Си съобщава, че са унищожени между 40 и 50 хил. видео- и филмови ролки, но техни дубликати са съхранявани на друго място.

В своето изявление от „Юнивърсъл“ допълват още, че са горди с усилията си по отношение съхранението на музика и изброяват редица инициативи, които оглавяват или подкрепят. От компанията споменават и някои „ограничения“, които са ги възпрепятствали да обявят публично някои детайли относно пожара.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име