Intrigi.bg Политика Делян Добрев: Асене, осъзнай се, преди да е станало късно

Делян Добрев: Асене, осъзнай се, преди да е станало късно

129
0

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев призова финансовия министър Асен Василев да не увеличава държавния дълг с  „отворено писмо“, публикувано във Фейсбук.

„Познаваме се от повече от 30 години. Приятели бяхме, в последните години не сме – ти знаеш защо. Принуден съм да ти пиша, защото не виждам друг полезен ход. В последните три години няма кой да ти се опре. Първо заплени избирателя, а в последствие успя някак да убедиш и партийните лидери да следват твоите желания. Не това е важното – намерил си начин, направил си го. Важното е да се опомниш, преди да е станало късно за нашата клета държава.

От първия ти ден като министър на финансите до края на 2024 г. планираш да изтеглиш 19 755 200 000 лева нов дълг (една немалка част вече изтегли и похарчи). За 2025/2026 планираш още 17 614 300 000. Сумарно това прави приблизително 37,4 милиарда нов дълг, което е повече от дълга взет от държавата ни от освобождението до сега.

И за какво? За социални разходи? Не виждаш ли, че три години го пробваш това и не се получава. Увеличените разходи не стимулират икономиката. Проблясъкът през 2022 беше заради войната – боеприпаси, ток и горива, нищо друго.

Икономиката се влачи по корем, по-високите социални разходи вдигнаха инфлацията и никой не забогатя. Хората си останаха със същата покупателна способност, просто имат повече хартийки за същите стоки. Държавата обаче задлъжнява с бясни темпове. Лихвите вървят нагоре и ще ни е много по-трудно да обслужваме лихвите по заемите, които теглиш.

Искам да ти дам един пример. Дано ти помогне да се осъзнаеш. Според НСИ към 31.12.2022 година децата в България са 1 099 696. Ако разделим планирания от теб дълг на броя на децата в България (тъй като те ще плащат тази сметка), се получава по 33 981,66 лева на всяко дете. Без лихвите и сметката не изключва децата от малцинствата и социално слабите семейства – на всяко дете по близо 34 хил лева без лихвите.

Асене, осъзнай се! Намали приходната част до изпълнението от тази година, балансирай бюджета, все още не е прекалено късно. Няма кой да те спре, трябва сам да се осъзнаеш и да се спреш.

Иначе, в момента ситуацията отстрани прилича на онази сватба, на която един от гостите взел 5 лева на заем от съседа си на масата, дал ги на оркестъра и поискал да го поздравят с „Чорбаджийско хоро“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име