Intrigi.bg Актуално Делото на Асен Василев срещу Тошко Йорданов започва през април

Делото на Асен Василев срещу Тошко Йорданов започва през април

205
0

Делото за вреди, заведено от бившия служебен финансов министър и съосновател на първата политическа сила ”Продължаваме Промяната” Асен Василев срещу зам.-председателя на ”Има такъв Народ” Тошко Йорданов, е насрочено от Софийския градски съд за 19 април догодина.

Това съобщава вестник „Сега“.

В иска си Василев твърди, че Йорданов му е причинил неимуществени вреди с клеветнически твърдения, разпространени от трибуната на парламента на 29 юли 2021 г., а след това възпроизведени пред Нова тв на 31 юли и пред bTV на 9 август.

През юли зам.-председателят на ИТН заяви от парламентарната трибуна, че в миналото Асен Василев е откраднал интелектуална собственост от фирма и е бил осъден за това. В отговора на исковата молба Йорданов твърди, че тя е нередовна, че в нея не е изложена фактическата обстановка. Оправдава се също, че изявленията, от които Василев се е засегнал, са направени от трибуната на Народното събрание, а след това са цитирани от журналистите по време на интервютата.

Според Йорданов в иска на Василев липсват аргументи за причинена вреда, а освен това не било ясно как е определен размерът на иска, допълва „Сега“. Василев заведе частичен иск за 25 100 лв. от 250 000 лв. Сега, ако съдът присъди на Василев напълно сумата по частичния иск – 25 100 лв., той ще може да заведе ново дело за остатъка до 250 000 лв., като първото решение ще има сила на присъдено нещо за основанията, т.е. че има причинена вреда.

И през септември Йорданов коментира иска на Василев така: „За думите от трибуната бих го помолил да прочете чл. 69 от Конституцията“. Този текст от основния закон гласи, че „народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание“. Процесът, заведен от Василев, е граждански.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име