Intrigi.bg Мистерии Девствена амазонка убива Муамар Кадафи

Девствена амазонка убива Муамар Кадафи

648
0

Муамар Кадафи управлява Либия в продължение на много десетилетия, печелейки си както поддръжници, така и много врагове. Затова е принуден да създаде непробиваема защита около себе си – особено след като няколко сътрудници го предават (те, разбира се, са екзекутирани). Става дума за цяла армия, но ние се интересуваме само от част от нея – „елитната единица“, известна под различни имена. Официално те са наричани „бойни монахини“, а пресата ги нарича „амазонки“.

Отделът е формиран в началото на 70-те и 80-те години, когато Кадафи започва да си създава свеж и модерен образ. Въпреки, че „революционните монахини“ за пръв път попадат в центъра на вниманието на обществеността някъде в началото на 90-те години (преди това експерти от Източна Германия са ангажирани със защитата на Кадафи), „амазонките“ по-скоро стават забележима бойна единица в самия край на века.

Според една от хипотезите, либийският лидер се обгражда с жени, тъй като арабските мъже не биха ги нападнали. Или поне биха предизвикали объркване. Значителен ръст на броя на женските части в милицията също са в полза на тази хипотеза. Смята се, че почти половината от либийската армия в даден момент са жени.

Истинско военно обучение

Според втората хипотеза всичко е свързано с показността и желанието на Кадафи да прави шоу с външния си вид. За това говори и фактът, че за разлика от други жени в арабския свят, много „монахини“  имат „западен“ вид – прически с разпусната коса, ярки и разнообразни дрехи, носят обувки с токчета и др. А от гледна точка на психологията, жената, за разлика от мъжете, не е „конкурент“ и следователно няма да претендира за власт. 
Въпреки чертите на шоуто във външния вид на „амазонките“, военното им обучение е напълно истинско и професионално. Преди да се появят пред очите на държавния глава, те преминават интензивен курс на обучение във военната академия. Там момичетата (според някои източници само девици, които са дали обет за целомъдрие, могат да служат на Братския водач) стават специалисти по ръкопашен бой, перфектно владеещи различни видове оръжия – в британската пресата са наречени „обучени убийци“. Момичетата, които постъпват на служба по идеологически причини и не са имали сексуални контакти, е по-малко вероятно да предадат своя господар.

Обучените „шлифовани диаманти“ са изпращани на среща с Муамар Кадафи, който, фокусирайки се върху собственото си възприятие за красота, избира служители от женски пол, които да го придружават. След това той сменя имената на всички момичета до едно – Айша: това е името на една от дъщерите на диктатора. В отговор на оказаната чест, избраниците полагат клетва да защитават лидера с цената на живота си.
Говори се, че да бъдат в първия кръг на сигурността на Кадафи е смятано за голяма чест и мечта (същите мечти са изразени от охраната на севернокорейските лидери). Една от бившите телохранителки на Кадафи в интервю след смъртта му казва, че решава да отиде в службата след кадрите, които вижда по телевизията: те показват настоящите служители на охраната. Според нея всичко изглежда много романтично, вдъхновяващо и самият факт, че може да сте до лидера, я кара да трепери.

Заплахи и изнасилвания

Кадафи искал да си изгради модерен имидж пред другите световни лидери.

С течение на времето обаче се появяват повече подробности за работата в „специалните части“ – не всички жени са доброволци в служба на диктатора. Някой са отнемани от семействата им и са принудени да работи под заплаха от репресии, ако откажат. „Или ще станете бодигард, или брат ви ще влезе в затвора до края на живота си.“

Обикновено „женският отряд“ следва своя владетел по време на пътувания, когато се изисква да е сред хората. Най-често в екипа за ескорта има 15 жени, а останалите са в резерв. Външно всичко изглежда красиво и благородно, макар и „екстравагантно“, но според разказите на бивши служители някои от тях са сексуално малтретирани от Кадафи и неговите синове, а също и от генерали и други висши държавни служители. „За Кадафи изнасилването е оръжие, начин да покаже властта си над другите – жени и мъже (чрез изнасилване на дъщерите и съпругите им),“ – казва журналистът на „Монд“ след разговор със засегнатите жени.

Има пример в историята на „революционните монахини“, когато „амазонките“ са въвлечени в истинска битка. Инцидентът се случва през 1998 г., когато Муамар Кадафи е обстрелян от неизвестни лица близо до либийско-египетската граница. Една от телохранителките го покрива с тялото си и умира, седем са ранени. Оттогава владетелят не е улучван от куршум – може би „революционните монахини“ наистина са били ефективно звено?
Интересното е, че падането на режима на Кадафи вероятно е подпомогнато от жена. 24-годишната инженерка известен с кодовото име Nomidia първоначално предоставя информация за военни съоръжения на независим телевизионен канал, а след това прехвърля данните, натрупани в продължение на месеци усилена работа, на военните от НАТО. Те ги използват през 2011 г., за да унищожат редица обекти, а Кадафи се опитва да се скрие. Nomidia остава незабелязана именно заради пола – как може една жена да бъде опасна? Тази заблуда убива както противниците на либийския диктатор, така и него самия.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име