Intrigi.bg Политика Девети май – Денят на победата и Денят на Европа пак ще...

Девети май – Денят на победата и Денят на Европа пак ще ни разделят. Без парад в Москва

360
0

Датата 9 май, както всяка година, разделя обществото ни на двата полюса. Причината е, че една част от хората, предимно с десни убеждения, ще отбележи Деня на Европа. А други, основно ляво ориентирани в политическите си възгледи граждани, ще почетат Деня на победата. От ранни зори разединението започна да се усеща по постовете в социалните мрежи. Страстите и дори нападките ще се нажежат до краен предел в следващите часове и ще утихнат едва в края на деня. Както всеки път.

Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! Днес е 9 май – Ден на победата и Ден на Европа -...

„Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

„Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват“. Днес тези думи на Шуман се приемат за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз, а той е считан за бащата на нова Европа.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си.

В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се приема за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута .

В България е обявен с Постановление №54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

В условията на строга карантина Русия отбелязва 75-ата годишнина от победата във Великата отечествена война. Денят на Победата е празник по случай победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 г. като се е празнува всяка година на 9 май. След разпадането на СССР денят на Победата остава официален неработен ден в Русия и редица бивши Съветски републики като Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан. През 2000 г.

Кнесетът приема закон за ветераните от Втората световна война и оттогава Денят на Победата е официален празник в Израел. Следва да се отбележи, че Съюзниците от войната честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия.

През по-голямата част от войната България е част от силите на Оста. Все пак страната участва във финалната фаза на войната срещу Третия райх, но съгласно Парижкия мирен договор тя е със статут на победена държава. България е задължена да плаща репарации на страните победителки и връща всички анексирани териториии.


Заради коронавирусната пандемия всички масови публични мероприятия бяха отложени.

Традиционният Парад на победата на Червения площад в Москва трябваше да бъде по-мащабен от обикновено заради кръглата годишнина. От съображение за сигурност ще се състои само въздушната част на военните паради. В небето над 47 руски града ще прелетят около 600 самолета и вертолета. Особено популярната през последните години акция „Безсмъртният полк“ също ще се състои, но не по улиците на градовете, а в интернет. Президентът Владимир Путин ще поднесе цветя пред вечния огън край стените на Кремъл и ще направи обръщение към руските граждани.


В 19 ч. е обявена минута мълчание в памет на 27-те милиона жертви на войната, след което хората ще излязат на балконите си и ще изпеят заедно популярната патриотична песен „Денят на победата“. Вечерта е предвидена и празнична заря.

В България, фондацията, която носи името „Безсмъртният полк“, призовава всеки, който има роднини – участници във Втората световна война, да разпространи техните снимки в своите социални профили и в групите, в които членува.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име