Intrigi.bg Политика Дебатите по вота на недоверие: „Неконтролируема инфлация, „Четири SMS-а“ и „Бедните да...

Дебатите по вота на недоверие: „Неконтролируема инфлация, „Четири SMS-а“ и „Бедните да го…“ (ОБЗОР)

215
0

В продължилите около 8 часа дебати за вота на недоверие парламентарните групи в Народното събрание (НС) сблъскаха мненията си относно финансовата и икономическата политика на правителството.

Макар в самото начало на дебата председателстващият заседанието Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ да призова за спазване на добрия тон, по време на заседанието се чуха редица директни обиди и дори нецензурни коментари.

Вотът беше внесен пред НС от основната опозиционна сила – ГЕРБ, като мотивите на бившите управляващи са, че правителството се е провалило във финансовата и икономическата политика на страната.

Гласуването му трябва да бъде не по-рано 24 часа след края на разискванията в зала.

Ето какви бяха основните мотиви, тези и коментари, направени от парламентарните сили:

ГЕРБ-СДС

Като вносители на вота на недоверие, от ГЕРБ започнаха заседанието с представяне на мотивите за исканото отстраняване на правителството. Депутатът и бивш финансов министър Кирил Ананиев изнесе основните макроикономически притеснения на ГЕРБ, като изтъкна, че публичната политика на кабинета представлява „заплаха за финансовата сигурност, а оттам и на националната сигурност на България“.

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ обвиняват кабинета в това, че е допуснал „неконтролируема инфлация“, което е довело до обедняване на населението и икономически срив. Оттам предупреждават още за опасност от това бюджетният дефицит да надхвърли 3,5%, а външният дълг – 10 млрд. лв. в нарушение на Маахстрихтските критерии на Европейския съюз.

Ананиев обвини правителството в некомпетентност и в пренебрегване на предупреждения от международните институции относно бюджетен дефицит, държавен дълг и разходи в бюджета.

От ГЕРБ са притеснени и за нивото на инфлацията, като според Ананиев страната ни е на четвърто място в ЕС по инфлация – 15,6% към май тази година, а при хранителните продукти тя достига 23%.

В мотивите за искания вот на недоверие беше посочено още, че има неточни оценки на макроикономическото планиране, надценен растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит и огромен държавен дълг, изпреварващ ръст на вноса над износа, нереалистично понижаване на безработицата и критичен размер на фискалния резерв.

По време на дебата депутатът и бивш социален министър Деница Сачева отправи въпрос към вицепремиера и финансов министър Асен Василев откъде ще се вземат парите за 2023 г. и 2024 г., които са в размер на милиарди.

Тя разкритикува правителството и за това, че липсва направена бюджетна прогноза за следващите 3 години, като според нея такава е необходима, за да се знае дали през следващите години може да се очаква вдигане на данъците.

По думите ѝ също така дори в Украйна, където има война, имало по-ниска инфлация, отколкото в България.

Основната позиция, лансирана от „Продължаваме промяната“, е, че мотивите за вота на недоверие към правителството по финансовата и икономическата политика на страната са несъстоятелни, като зад тях се крият меркантилни подбуди на сили, чиито интереси са били засегнати от работата на правителството за борба с корупцията.

Премиерът Кирил Петков беше категоричен, че няма икономически срив при положение, че за първото тримесечие на 2022 г. има 4% ръст на икономиката – по-висок от този на Германия. Той изтъкна постиженията на кабинета си по отношение на вдигане на минималната работна заплата, минималната пенсия, заплатите на лекари и на учители.

И той, и вицепремиерът Асен Василев изтъкнаха, че държавният дълг като дял от БВП е намалял при сегашното управление в сравнение с предишното редовно правителство.

Снимка: БГНЕС

Василев беше по-подробен в защитата на сегашната финансова и икономическа политика, като посочи, че при 55% ръст на цените на гората и три пъти ръст на цените на газа, няма как да не нарасне растежът на вноса в България. На фона на това обаче, по думите му, дефицитът и инфлацията са съизмерими с тези в останалите държави от Източна Европа, които са засегнати от войната в Украйна.

Василев обясни също така, че в момента външният дълг на България е по-нисък с близо 1 млрд. лв. в сравнение с управлението на ГЕРБ. Той също така беше категоричен, че международните рейтингови организации не изразяват притеснения за дефицита или инфлацията в България.

Финансовият министър обвини ГЕРБ в спазване на самоцелно пазене на нисък бюджетен дефицит, като според него е по-добре да се вземат социални мерки за повишаване на пенсиите. Именно там дойде и колоритната му фраза, че икономическата философия на бившите управляващи може да бъде обобщена с думите: „Да го ду*ат бедните“.

Междувременно премиерът Кирил Петков даде алтернативно обяснение за вота на недоверие, като посочи, че той е следствие на „отвоюването“ на границата на „Капитан Андреево“ от хора, „приватизирали“ входната точка от Азия към Европа“, правосъдната реформа, диверсификацията на газовите доставки, разследването на „Турски поток“ и др.

Кирил Петков беше категоричен, че неговото правителство няма да допусне да се краде от българския данъкоплатец.

Снимка: БГНЕС

В по-късни свои изказвания той заяви иронично, че за няколко часа дебат разбрал, че не трябва да се вдигат пенсии и заплати, защото това е проинфлационно действие и защото световните борси са качили с 55% цената на петрола.

Петков посочи и четирима души, които не присъстват в пленарната зала, които според него ще изпратят SMS-и за гласуване към депутатите.

„Борисов се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Пеевски, че строителните милиарди, за които има договорка, няма да дойдат до неговите фирми. Г-жа Митрофанова не е толкова страшна, някой път може да не я слушате за всичко, което тя ви казва. Четвъртият SMS утре ще дойде от г-н Слави Трифонов. Не разрешавайте българската политика и накъде тръгва тази държава да зависи от четири SMS на четирима човека, които не са в тази зала“, заяви Петков.

Той призова народните представители да не се подчиняват на съобщения, а на съвестта си.

ДПС

Движението за права и свободи декларира, че ще гласува за оставка на кабинета. Още при влизане в Пленарната зала депутатът на ДПС депутатът на партията Йордан Цонев коментира, че джобът на българина, цените по бензиностанциите и супермаркетите, както и ситуацията с дълга са аргументите за вота на недоверие.

По думите му, ако вотът не мине, ще настане агония, а страната ще затъва от криза в криза.

По време на дебата депутатите на ДПС излязоха от сградата на парламента, за да се видят с част от протестиращите срещу правителството, като лидерът на партията Мустафа Карадайъ поздрави на турски език част от събралите се симпатизанти и се ръкува с тях.

Той коментира, че хората са дошли за оставка на кабинета и ДПС защитава точно това.

Снимка: БГНЕС

Впоследствие след почивката на дебатите, изказването на премиера Кирил Петков за американския закон „Магнитски“, по който има наложени санкции срещу депутата на ДПС Делян Пеевски, провокира остра реакция от Карадайъ.

Той определи премиера като „клетвопрестъпник и нарушител на Конституцията“ и го обвини в лъжа, искайки от председателстващия Народното събрание да накаже Петков.

Карадайъ призова депутатите да изпълнят Конституцията и правилника на Народното събрание и да отстранят управляващите от властта. След изказването си лидерът на ДПС напусна залата.

Широко изказване дойде от депутата на ДПС и бивш финансов министър в кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов, който обвини правителството в слаба финансова и икономическа политика, които, по думите му, кабинетът опитвал да прикрие чрез внушения.

По думите на Чобанов инфлацията е оставена „да се вихри със страшни сили“, за да може това да освободи повече пари за преразпределяне и добави. Според депутата целта на това вероятно е да се насочат парични потоци към задкулисни кръгове.

Чобанов коментира, че ако изнесените от кабинета данни за по-доброто финансово и икономическо състояние са верни, България би трябвало да се покачва в сравнителните класации на европейските държави, но това не се случва.

Според него също така данните на кабинета за увеличените инвестиции всъщност показват опрощаване на дългове от международни компании към местните им клонове в България, а не нови проекти и инвеститори.

Депутатът от ДПС посочи като пример за проблема с инфлацията това, че през 2021 г. пред страната е имало 14 страни с по-висока инфлация, докато сега са четири.

БСП за България

Левицата не демонстрира особена активност по време на дебата за вота на доверие.

Партийният лидер, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира от парламентарната трибуна, че от числата и данните, изнесени в началото на деня, става ясно, че „вот за провал в икономическата политика точно сега е несъстоятелна претенция“.

Снимка: БГНЕС

Според нея вотът на недоверие реално опира до пари, но не и за принципи и за дебати за финанси и икономика.

Нинова изтъкна, че задкулисието се е усетило заплашено от започналата промяна, а свалянето на този кабинет и връщането на статуквото било единственото решение.

„Бъдете спокойни, България е финансово стабилна и икономически добре развиваща се, въпреки всички обстоятелства, но имаме открити въпроси: ръстът на цените, обедняването, неравенствата, намалялата покупателна способност. И вторият – справедливостта. Правителството предприе мерки за борба с първия проблем – срещу обедняването, това са мерки, въведени в цял свят и Европа“, заяви Нинова.

Депутатът на социалистите Румен Гечев коментира от парламентарната трибуна, че вотът на недоверие не е начинът за решаване на проблемите в държавата. Според него ГЕРБ нямат икономически аргументи да свалят правителството, а само политически мотиви.

„Има такъв народ“

Снимка: БГНЕС

Още в самото начало на пленарното заседание депутатът от ИТН Станислав Балабанов прочете декларация, в която обвини правителството в „илюзия за промяна“, а бившите депутати на партията – в предателство срещу България. 

В самия дебат водеща роля от името на партията зае нейният депутат Любомир Каримански, който обвини правителството, че не са били изпълнявани системно точки от коалиционното споразумение в частта му за финансите и икономиката.

Според него липсват план за цялостно капиталово бюджетиране и времеви план за 2022 г., като такъв дори не е бил обсъждан. Не е имало обсъждане и върху динамиката на инфлацията на междуинституционален съвет, който е трябвало да заседава на поне три месеца.

Относно проекта за КПКОНПИ Каримански предупреди, че не е променена частта за БНБ, каквито са препоръките на Европейската централна банка в последния ѝ конвергентен доклад. 

Като слабост на управлението той посочи, че не се работи активно с общините за постигане на фискална децентрализация.

По думите му България е трябвало да се превърне в логистичен и финансов хъб чрез откриване на финансови центрове на мултинационални компании и привличането на такива чрез транспортни мрежи, но до момента няма напредък по тази линия.

Снимка: БГНЕС

Впоследствие Тошко Йорданов взе темата и коментира, че ИТН е оттеглила подкрепата си от правителството по две теми – Северна Македония, където ИТН смята, че премиерът Кирил Петков е предал интересите на България, и финансовата политика.

Остра атака срещу правителството дойде от страна на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов. Той обвини премиера Петков и вицепремиера Василев в лъжи и двоен стандарт в отношението им към обществените поръчки.

Караджов коментира, че нито една структура не е заложила най-ниска цена като единствен критерий за обществена поръчка, а при повечето поръчки на ведомствата цената има дори по-малка тежест от качествената оценка.

По думите му също така ПП са проявявали отношение към ИТН като към трето качество хора, а именно това е довело до настоящия срив в коалицията. Според Караджов ПП са големи „борци срещу корупцията“, когато става дума за ИТН и МРРБ, но не е така, когато става дума за собствените им ведомства.

„Демократична България“

Снимка: БГНЕС

Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов коментира в кулоарите на парламента по време на почивката на дебата, че опозицията е загубила енергия да иска да свали правителството, като това според него е проличало от дебатите в Пленарната зала.

Той изтъкна, че част от притесненията на опозиционните партии по икономическата макрорамка са валидни, като причина за това е кризата покрай войната в Украйна. Иванов обаче коментира, че подобни въпроси трябва да се обсъдят в дебатите за актуализацията на държавния бюджет.

Според Христо Иванов страната е далеч от стабилизиране, но трябва да се работи в тази посока, с оглед на важните неща, които трябва да се свършат в следващите 6 месеца, коментира Христо Иванов.

Той подчерта, че утре „всички политически лидери и народни представители ще трябва да се замислят какво правим със страната“.

Ако все пак оцелее кабинетът, ще остане въпросът как да запазим стабилността в страната, напомни съпредседателят на „Демократична България“.

„Възраждане“

Снимка: БГНЕС

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви категорично, че няма как да се промени позицията им относно вота на недоверие срещу правителството.

Той обвини кабинета в лъжи и лицемерие, особено в сферата на образованието, визирайки изказването на министъра на образованието Николай Денков, че са открили Програма за българистика в чужбина.

По думите му Народното събрание е изчерпало моралния си мандат и трябва да върви към предсрочни избори.

По-рано през деня депутатът на партията Стоян Таслаков изрази категорична подкрепа за вота на недоверие, тъй като това очаквали избирателите на партията. Като мотиви да се гласува за оставката на правителството народният представител посочи проблема с РСМ, високата инфлация и кризите във всяка сфера на живота в България.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име