Intrigi.bg Куриози Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара...

Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба

66
0

 90 на сто от обитателите на рибарското селището не са чували за нея, но Георги Димов е ловял 400-килограмови екземпляри в океана

Опасен хищник се размножава във водите на Черно Море – рибата грубер. За проблема алармират експерти, цитирани от бТВ. 

Дългогодишният рибар Георги Димов-Чикагото разкри, че рибата пришълец била най-вкусната сред даровете от морето. 

По традиция на 9 май беше поставено началото на риболовния сезон с благословията на св. Никола, поясни ТВ репортерът Елеонора Дъбова. Светецът ще бди над рибарите до началото на зимата, разказват хората от селището „Ченгене Скеле“ в Бургас.

„Тази риба – грубер, е нещо като легенда. Всеки е чувал за нея, но никой не я е виждал. Ако тръгнем да разпитваме в рибарското селище, ще видим, че 90% от рибарите не са чували за нея. Тя обаче е една от най-вкусните риби“, обясни дългогодишният рибар Георги Димов-Чикагото.

Той разказа, че дълги години е бил в океана и е успявал да хване грубер. Пояснява, че има много видове грубери – от 4-килограмови риби до 400-килограмови екземпляри, чиято дължина е поне два метра.

„Наистина е много вкусна риба, която е забранена за улов заради прекалено високия интерес към нея от страна на рибарите“, обяснява още Чикагото.

Според него в Черно море има по-скоро костури, които идват с корабите. Той посочи обаче, че груберите се срещат предимно в Егейско море, а „нищо чудно да има и в Черно море, но това нищо не означава“.

„Това, че тази риба е хищник не е проблем. Има и други хищници – като акулите. Делфините също консумират големи количества риба. Според мен груперът няма да нанесе кой знае какви щети, защото говорим за рядък вид риба. Тя не е пасажна риба, за да я има в големи количества“, допълни дългогодишният рибар.

Според него най-големият хищник е човекът, защото той лови риба в големи количества, докато груберът използва толкова риба, колкото му е необходима да се нахрани.

„Рапанът, благодарение на това, че го изкупуват, е почти на изчезване. Той е дошъл преди много години в Черно море с помощта на японски кораби. Развил се е тук, защото няма естествен вредител. Храни се предимно с миди“, каза още Георги Димов-Чикагото.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име