Intrigi.bg Политика Два часа депутати спорят за заплатите си в извънредното положение

Два часа депутати спорят за заплатите си в извънредното положение

324
2

Близо два часа депутатите спорят как да променят заплатите си във връзка с кризата с разпространението на коронавируса у нас.

Почти всички партии излязоха с проекти за решения за редукция на възнагражденията на законотворците. Въпреки това депутатите посветиха два часа на различни идеи как това да стане – от замразяване, през рязане наполовина до напълно безвъзмезден труд.

От ГЕРБ предлагат замразяване на заплатите до отмяна на извънредното положение – от 1 април основните месечни възнаграждения на депутатите да не се преизчисляват на основа средномесечната работна заплата за страната през последния месец. Предложението на управляващите предвижда правилото да е валидно до отмяна на извънредното положение, съобщи Дарик. нюз.

БСП пък искат възнагражденията да бъдат замразени на ниво от края на мандата на предишното Народно събрание – 2976 лв.

От ВМРО пък лансираха идеята за намаляване на 50 процента на депутатските заплати до изтичане на извънредното положение.

НФСБ дори предложиха за времето на извънредното положение народните представители да работят без заплати.

„Воля“ пък поискаха законотворците да получават минимална работна заплата.

По време на дебата Йордан Цонев от ДПС посочи, че движението ще подкрепи проекта на ГЕРБ, но предложи редакция – спестените средства да бъдат преведени по сметка на здравното министерство за борба с коронавируса. Според него обаче другите предложения са популистки и не касаят периода, свързан с кризата. Цонев бе категоричен, че депутатските заплати е нормално да растат на базата на средната заплата и да бъдат свързани с ръста на икономиката.

„Ще продължим да не подкрепяме, каквито и да било популистки предложения, облечени с аргументи за пропасти. Нашите заплати растат с темпа на нарастване на средната работна заплата. Тя нараства съобразно нарастването на стандарта на живот в страната. Съобразно конкурентоспособността на българската икономика. Не виждам друг критерий за работата на политици, министри, народни представители освен критерият развитие на българската икономика, стандарта на живот“, аргументира се Йордан Цонев.

По думите му предоженията за депутатските заплати са популистки и даде пример с високите заплати в IT сектора и финансовия сектор. „И тук ножицата е голяма, винаги ще я има“, подчерта той.

Соцлидерката Корнелия Нинова пък защити предложението на левицата – то е трайно и е нов механизъм за изчисляване на заплатите.

„Не е икономически обосновано, социално ангажирано и морално да ни се вдигат заплатите автоматично на всеки три месеца с ръста на средната заплата, без това да отчита трудът, който сме положили. В основата на правото пише, че заплата се дава за труд. Вторият аргумент чухме, че е криза и трябва да бъдем солидарни и съпричастни. Защо само в криза, уважаеми управляващи и колеги от ДПС? Не трябва ли да сме съпричастни към онези 2 млн. българи живеят под прага на бедността“, попита Нинова.

Думите на лидерката на червените предизвика реакцията на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов – той припомни, че социалистите за взимали заплати и за времето, когато в знак на протест не присъстваха в Народното събрание миналата година.

„Когато вие отсъствахте нерегламентирано от парламента и бойкотирахте парламента, вие получавахте възнаграждение. Втори въпрос – как 28-годишна девойка извади 70 хил. долара, когато хората работеха в Либия по 5-6 години и печелеха по 10 хил. долара. Искам да кажете колко се катерехте на раменете на вашите другари, за да се изкачите тук и да давате морална оценка на тук присъстващите“, настоя Иванов.

Той попита и в колко борда е участвала Нинова, колко пари е получила от там и колко е отделила за българските граждани.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

2 КОМЕНТАРИ

  1. Как не ги е срам .Наглостта им минава всякакви граници децата вземат 40 лв детски нека те да живеят с 40 лв като едно мляко е 1 лв .не ги е срам.рептили ограбихте народа разпродадохте земите ни ..Правосъдието къде е кой защитава бедните хорица ,който едвам скръпват двата края .Господа вие майки няма те ли ?Деца нямате ли? Тоест имате всичко но души нямате .А човек без душа е изгубен човек .Замислете се докато и вие незапочнете да ровите в кофите за боклука .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име