Intrigi.bg Актуално Двама загинали при взрив и голям пожар в „Пирогов“, 15 души са...

Двама загинали при взрив и голям пожар в „Пирогов“, 15 души са обгазени-ВИДЕО, СНИМКИ

390
0

Голям пожар избухна в „Пирогов“ около 4 ч. сутринта в сряда. Двама души са загинали, а други 100 човека бяха евакуирани. 15 души са обгазени, сред които и двама полицаи. Загиналите са на 55 и 68 години.

Огънят е тръгнал от стая във Второ вътрешно отделение, намиращо се на втория етаж на болницата. В стаята е имало кислородна бутилка, която е избухнала. От взрива се е срутила част от стена. Загиналите са тежко болни пациенти, които са били на командно дишане.

Сигналът за инцидента е получен в оперативния център на Столичната пожарна. Незабавно към мястото на инцидента са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 25 минути след избухването му.

В болницата незабавно пристигнаха министрите на вътрешните работи и на здравеопазването – Младен Маринов и Кирил Ананиев, както и шефът на пожарната гл. ком. Николай Николов.

„Пациентите са върнати обратно по стаите им, след като всичко е локализирано, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг пред лечебното заведение. Няма други тежко пострадали хора, допълни министърът.

Незабавно след възникване на сухия взрив и възникналия пожар необходимите мерки са предприети веднага, за да намалим щетите и да ограничим възможността да пострадат други хора. Както каза и министър Ананиев – двама души, които са били в това отделение и са били в непосредствена близост, са загинали. Другите пациенти са евакуирани и са настанени пак, в момента няма опасност за тях. Изключваме възможността това да е злонамерено действие – тази възможност е изключена, увери вътрешният министър Младен Маринов.

„Тъй като в Пирогов съществува сериозна система за охрана, има и полицейска охрана. Работим, в момента текат процесуално-следствени действия под надзора на софийската градска прокуратура, в момента следовател работи в болницата. Работим по няколко версии, знаете в болницата се работи с апаратура, с повишено налягане на кислород, така че започваме да работим по тази версия“, съобщи още Маринов и допълни, че най-вероятно взривът е произтекъл по такъв начин.

Във Второ вътрешно отделение се намирали тежко болни пациенти, някои от които – трудноподвижни. Общият им брой е бил около 60.

Пожарът е потушен.

„Това е отделение за тежко болни хора. Поздравявам персонала за това, което е направил. Спасени са десетки човешки животи. Ситуацията е под контрол.“

Заместник-директорът на болница „Пирогов“ проф. Николай Габровски уточни, че причината за инцидента се изяснява. „По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро компесирано състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние „, каза още проф. Николай Габровски.

По-рано екипи на полицията и пожарната евакуираха пациентите, които се намират в отделението на болницата. Част от тези, които са най-трудно подвижни, бяха изнесени на ръце.

На мястото на инцидента има и следователи. По случая е образувано и досъдебно производство.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име