Intrigi.bg Булевард Да се радваме ли за Мария Бакалова и номинацията за „Оскар“

Да се радваме ли за Мария Бакалова и номинацията за „Оскар“

208
0

Случи се немислимото – българка с номинация за „Оскар“. И това не е успех на българското кино или на някой кисел професор. Успехът си е на Мария Бакалова, на нейната смелост, дързост, талант, късмет. Независимо че у нас „Борат 2“ бе заклеймен като дъно, ниско пошло изкуство,  антифилм, поръчкова боза.

Новината за номинацията сигурно ще съкруши видни родни културтрегери като една лелка, ухаеща на соцмухъл, която изрече грозни думи за Мария, както и  нейният собствен професор, който обясняваше кой на кого умеел да се „слага“ по адрес на собствената му ученичка. Но на кого му пука.

Да, Мария не играе във филм на Бергман, но тя премина бариерата и бе избрана сред 500+ кандидатки, защото е била най-добра за ролята. И най-важното е, че успя да се измъкне от отровата на злобата, завистта и лошотията.  

Докато Саша Барън Коен сипеше похвали за Бакалова и поздравяваше България в инстаграм, у нас коментарите в социалните мрежи бяха полюсни. Комплексарско ли е да се радваме за пробива на Мария на „Оскарите“ с провокацията „Борат 2“? Ето някои от мненията, които заляха фейсбук:

„Това дори не е филм, няма да се правя на патриот и да й ръкопляскам“, „Те, Холивуд, са на светлинни години след българското кино и нищо не разбират“, „Да, филмът е доста циничен на места, но има кауза под този цинизъм. И не мога да разбера защо винаги, когато някой българин постигне световен успех, се хули“, „То и Стоичков, и „мамата“ беше безпрецедентен успех за България“, „Оскарите“ са подигравка от години, но е факт, че който вземе „Оскар“, става по-търсен в тази индустрия“, „Абе, българин е номиниран за „Оскар“! Нормалната реакция на това е да се зарадваме и да пожелаем успех. И толкоз. Ама филмът какъв бил, ама Холивуд вече не е това, което беше, ама политическа била наградата, бла-бла. Да, филмът очевидно не е „Сталкер“ на Тарковски, с който всички явно всеки ден лягат и стават, но нужно ли е заради това да не се спира мърморенето по цял ден? Каквото и да е, успех си е. Вие па понеже сте до един кръстоска между Ален Делон и Ингмар (за жените: Ингрид) Бергман и много ги можете и разбирате нещата!“, „Не знам как изобщо има номинации този филм. Много е слаб!“, „Е, това сега Добчев, Копринка и компания няма да го преживеят. Go, Maria!“, „Честно ли смятате,че е чак за „Оскар“? Не би трябвало да я подкрепяме само защото е българка“…

А ето какво сподели в социалната мрежа Петър Волгин, след като преди дни е изгледал нов български филм с участието на Мария Бакалова:

„Поздравления за Мария Бакалова за номинацията й за „Оскар“! Не ми се иска обаче да мислим за нея като  за“актрисата от „Борат 2“. Непременно гледайте новия български филм „Като за последно“, където Мария Бакалова изпълнява главната роля. Много неправилно ще бъде да мислим и за Саша Барън Коен само като за Борат. Той е много добър актьор. За пореден път го доказа в сериала „Шпионинът“, където изпълнява ролята на легендарния израелски таен агент Ели Коен. Сериалът е страхотен, а Саша Барън Коен предава невероятно талантливо трагизма на своя герой“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име