Intrigi.bg интриги Да се напия ли по време на пандемията или… да?

Да се напия ли по време на пандемията или… да?

272
0

Желанието да се напиете по време на втората вълна на пандемията, е напълно разбираемо. Това твърди не кой да е, а Кенет Скайл, президент на Психологическата асоциация на окръг Лос Анджелис. Той е категоричен, че желанието за пиене на алкохол е много нормално усещане. Но…

Според Скайл хората обикновено се напиват заради две неща: когато имат нужда от нещо, което да измести проблемите им или за да заглушите чувствата, които изпитват. „Винаги, когато се чувстваме застрашени, повечето от нас искат да бъдат по-близо до онези, на които ни интересуват“, обяснява Скайл. Но тъй като комуникацията с любимите хора по време на пандемията е затруднена и ограничена, логично е да се предположи, че мнозина ще потърсят утеха в чашката. Алкохолът ще заглуши страха от изолацията.

Във виното има мъдрост, в бирата има свобода, във водата има само бактерии.

Бенджамин Франклин

„Основният проблем е, че напиването помага“, въздъхва клиничният психолог Райън Хаус. „Пиенето облекчава стреса и ви помага да се отпуснете.“ Но успокояващите ефекти от консумацията на алкохол са временни. В дългосрочен план злоупотребата е вредна дори след като човекът е спрял да пие. „Когато се събудите на следващата сутрин, се сблъсквате с махмурлук – същия стрес, който се опитахте да избегнете, и намалена способност да се справите със този стрес“, казва Хаус. Помислете колко е трудно да работите или да се занимавате с някаква дейност или, например, да търпите досаден колега или съсед, когато страдате от махмурлук. Прекаляванете с алкохол не е добра идея.

Пиянството е особена форма на самойбийство, което позволява на сутринта да оживееш и да започнеш отново. Аз, струва ми се, съм живял десет или петнайсет хиляди живота.

Чарлз Буковски

„Алкохолът потиска имунната система“, предупреждава Джордж Коб, доктор по поведенческа психология и директор на Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм в САЩ. По време на пандемия препиването е неподходящо. А какво можем да наречем „прекалено пиене“? Скайл смята, че въпреки вредата от алкохола, няма смисъл да го избягваме. Няма строги правила за пиене, но самоконтролът е най-добрият вариант.

Лошо уиски няма. Просто някои уискита са по-добри от други.

Уилям Фокнър

.


Не се освинвайте…

Обърнете внимание на количеството консумиран алкохол на ден и дали се увеличава. Често пиенето излиза извън контрол и тогава започват проблеми. Затова не се колебайте да запишете какво пиете и да сравните цифрите. Ако просто сте прекалили поради чувство на безпокойство или депресия, тогава е по-добре да намалите скоростта. Смисълът на самоконтрола е да установите причината за пиенето и да не пропуснете момента, в който е време да спрете и да преминете към други дейности. Например, ако се чувствате самотни, обадете се на приятелите си. Ако ви е скучно – отворете хубава книга, сгответе нещо вкусно. Сега е времето да прочетте нещо за депресиите и да се предпазите от тях. Подредете гардероба си, разгледайте стари снимки с близки хора, помечтайте или се върнете в спомените назад.

Не вярвам на камилите и въобще на всички, които могат да изкарат седмица без да пият.

 Джо Луис

Никой не казва, че не трябва да пиете, докато сте вкъщи, но „ако ще пиете през това време, бъдете наясно защо пиете и се опитайте да бъдете честни със себе си относно това, което очаквате да получите от пиенето на алкохол“, съветва Хауз.

И си похапвайте с вкусни мезета, мамка му! Запомнете, че мазните мезета и особено сланинката предпазват от каруцарски изпълнения. Чиста покривка, естетически нарязани тънки колбаси, филета и сиренца – кеф за душата и окото. Уважавайте пиенето, уважавайте себе си. И не забравяйте за махмурлука – затова не се оливайте. Не се оливайте и защото може да пропуснете нещо много свежо, което да не се случи друг път…

И като стана дума за секс… За пиенето и секса по време на пандемия, ще поговорим следващия път.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име