Intrigi.bg Политика ДАНС влезе в община Варна

ДАНС влезе в община Варна

279
0

ДАНС започна проверка в Община Варна, съобщава Нова телевизия.

Информацията първо съобщи „Афера“. Според сайта „МВР, НАП и АДФИ са нахлули в общината тази сутрин в 10 часа“. Акцията се провежда и в община Аксаково.

Предмет на инспекцията е сделката за сметопочистването и сметоизвозването в морската ни столица и предстоящият избор на фирма, която да събира отпадъците.

10-годишният договор с предишната компания е изтекъл на 26 май. Независимо от това обаче местната власт уверява, че в града няма проблем с боклука.

Извършени са пазарни проучвания, а новата цена за третиран тон отпадък е значително по-ниска от плащаната до момента на фирмата изпълнител.

Очаква се новият договор да бъде подписан утре. Ако това обаче не се случи, ще бъде пусната нова обществена поръчка.

Кметът на Варна Иван Портних даде брифинг за сметоизвозването в града. По думите му в морската столица няма криза с боклука, а общината е пред сключване на договор за сметоизвозване.

ДАНС проверява Община Варна заради боклука ᐉ Новини от Fakti.bg - България  | ФАКТИ.БГ

Общината е инициирала още през февруари тази година провеждането на обществена поръчка с открита процедура с предметна дейност предварително третиране на отпадъците на територията на общината. Причината е, че предходният сключен договор изтича през 2021г.

Проведени са пазарни проучвания, на които са сравнени цените на големите градове в страната.

“Цената, която беше определена за новата поръчка се оказа значително по-ниска от тази, която плащахме досега”, заявяват от Дирекция “Екология и опазване на околната среда”.

На обявената процедура не се явява нито една фирма-изпълнител. Срокът е удължен, но отново със същият резултат. Договорът с досегашната фирма е изтекъл на 26 май.

Община Варна е предприела спешни действия за извозване на отпадъците в село Въглен, общ. Аксаково. Стартирана е поръчка без предварително одобрение и е поканена същата фирма-изпълнител, с която е бил договорът през последните 10 години. Цената по ускорената процедура е 68 лв. на тон входящ отпадък за третиране.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име