Intrigi.bg Актуално Дават отсрочка за новите касови апарати

Дават отсрочка за новите касови апарати

1269
0

Cроковете за прилагане на Наредба Н-18 за касовите апарати ще бъдат променени за част от търговците до септември, заяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с представители на бизнеса, предаде агенция БГНЕС.

„Ще търсим решение с бизнеса за прилагане на наредбата.

Реалното отчитане на оборотите трябва да бъде решено и процесите да бъдат изсветлени. Голяма част от оборотите се крият и това е целта на изменението на Наредба 18“, заяви министър Горанов.

„В следващите дни ще се чистят детайли, за да се избистри наредбата в този ѝ вид. Реалното отчитане на оборотите трябва да бъде решено и процесите да бъдат изсветлени. Конкурентоспособността и плащането на данъците са важни.

Голяма част от оборотите се крият и именно това е целта на изменението на Наредба Н-18.

Появи се напрежение между НАП и бизнеса, затова се стигна до отлагане на прилагането на наредбата със 7 месеца.

Бизнесът трябва да приеме, че ще прилага документа. Тя няма да се върне назад. Новите правила ще трябва да се прилагат, а бизнесът трябва си плаща данъците“, добави финансовият министър.

„Отсрочката с тези 7 месеца е важна и те не трябва да бъдат пропилени, наредбата трябва да стане по-работеща. Разработчиците на софтуера трябва да използват времето, за да я изчистят, а 7-те месеца трасират пътя на приложението ѝ“, смята Горанов.

Изказването му идва след като той и премиерът Бойко Борисов се срещнаха с представители на бизнеса за проблемите с приложението на наредбата за касовите апарати в НАП. Срещата в МС беше по настояване на браншовите организации на Българската стопанска камара, които бяха представени от председателя на камарата Радосвет Радев, финансовия директор Станислав Попдончев и адвокат Валентин Савов.

Според новите изисквания оборотите на фирмите трябва да бъдат отчитани в НАП веднага.

До 31 март всички фирми трябваше да подменят касовите си апарати или софтуера им. Идеята е оборотите да се отчитат веднага пред данъчните, а не както досега – веднъж месечно.

Бизнесът заплаши с фалити на малки фирми и поиска отсрочка. Финансовият министър разреши отсрочка за регистрираните по ДДС фирми до септември.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име