Intrigi.bg Свят „Град на призраците“: 22 хиляди души са загинали в Мариупол

„Град на призраците“: 22 хиляди души са загинали в Мариупол

49
0

По време на руската окупация в Мариупол са загинали 22 000 души. Това съобщи в интервю за CNN съветникът на кмета Петър Андрюшченко.

Според служители на кметството в Мариупол най-малко 22 000 жители на града са били убити през трите месеца на войната. Отбелязва се, че в момента журналисти не могат да влязат в града, а тези, които все още са там, са твърде уплашени, за да говорят открито.

Андрюшченко обясни, че цифрата се основава на многобройните контакти, които той и други представители на кметството продължават да поддържат със служители, които са в града. Но той вярва, че реалната цифра може да бъде много по-висока.

Андрюшченко разясни, че процесът на повторно погребение на мъртвите се усложнява от факта, че руски служители настояват заловените тела да бъдат отведени в моргата и че лицето, което претендира за тялото, трябва да се съгласи да запише видео, в което казва, че починалият е убит от украински военни.

„Градът е напълно тъмен. Единствените светлини са от руски войски и руски патрули“, допълва той.

 „Мирисът на смърт и миризмата на огън са навсякъде“

Кметският съветник обясни, че градът е в изолация, а ситуацията в него е хуманитарна катастрофа. Той уточни, че жителите не могат да се движат свободно, защото са необходими специални разрешителни за всяко движение в града, а „филтриращата“ система не им позволява да напускат Мариупол.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име