Intrigi.bg Мистерии Горещ, по-горещ, най-горещ: Земята става все по-топло място

Горещ, по-горещ, най-горещ: Земята става все по-топло място

447
0

Безпрецедентни поройни дъждове в Северна Европа и Китай, пожари и екстремно високи температури в Южна Европа и Турция, „зомби пожари“ посред зима в Сибир, гигантски „мъртви зони“ в океана. Климатичните промени са факт, който става осезаем и все по-ясно започва да оказва пряко влияние върху живота ни.

Това вече е видимо и в България, където всяка година летата стават по-топли, а снегът на Коледа сякаш остава като някакъв далечен спомен.

Поредното доказателство за резките климатични промени, които се случват, идва от данните на американската Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA). Според тях месец юли 2021 г. е бил най-горещият месец в историята на метеорологичните наблюдения.

Измерванията сочат, че комбинираната температура на повърхността на земята и над морската вода е била 0,93 градуса по Целзий над средното за XX век, което прави изминалия юли най-топлият от началото на метеорологичните измервания преди 142 г.

„Юли обичайно е най-топлият месец от годината, но юли 2021 г. бе най-топлият, регистриран някога“, заяви д-р Ричард Спинрад, администратор на NOAA. „Този нов рекорд показва по какъв тревожен и разрушителен път на изменение на климата е поела планетата.“

Агенцията установява, че ситуацията в Северното полукълбо е по-притеснителна, като там температурата на сушата е била с 1,54 градуса по-висока от средната и с 0,01 градуса повече от предишния измерен рекорд от 2012 г.

В Азия е отчетен най-горещият месец в историята, докато в Европа юли 2021 г. заема „едва“ второто място. В отделни държави като Япония, Турция и Ирландия също са измерени абсолютни рекорди.

Ако случайно подобни данни звучат познато, то това е така по простата причина, че през последните години редовно се чупят рекордите за най-топъл месец или година.

Например 2020 г. изравни постижението от 2016 г. като най-гореща от близо столетие и половина насам, въпреки намалените парникови емисии вследствие на локдауните заради коронавирус пандемията.

А тенденцията в никакъв случай не е на път да бъде прекъсната.

Този юли дава основание на учените още от сега да предвидят, че 2021 г. ще задмине 2020 г. в притеснителната класация. Първата половина на август отчете най-високата температура измервана за един ден в Европа – 48,8 градуса в Сицилия, а доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени (МПКП) към ООН допълва данните на NOAA.

Според него в момента нивата на въглероден диоксид в атмосферата са най-високите от около 2 милиона години насам, което води до повишаване на глобалните температури. Освен жега, затоплянето причинява значително по-сериозни от обикновено горски пожари и наводнения.

Така например в Турция в рамките на само една седмица трябваше да се борят и с двете стихии едновременно. Докато по средиземноморското крайбрежие бушуваха огромни пожари, на север от там проливни валежи причиниха наводнения в няколко черноморски региона и доведоха до смъртта на повече от 20 души.

И причината за всичко това е най-вече човешката дейност.

Според авторите на доклада, който обхваща над 14 000 различни проучвания, от 1970 г. досега темпът на глобално затопляне е по-бърз от всеки друг 50-годишен период през последните 2000 години.

„МПКП постигна, със съгласието на всички 195 държави-членки, консенсус, че без съмнение именно човешката дейност е причината за драстичните изменения в климата,“, обяви Ко Барет, заместник-председател на МПКП и също така съветник в NOAA. „Това е най-сигурното твърдение, което Панелът на ООН някога е правил.“

Заключението на доклада е, че единствено чрез бързо и драстично намаляване на въглеродните емисии човечеството би могло да се надява на ограничаване на въздействията от затоплянето на климата.

„Идеята, че все още има път напред, е основа, която трябва да ни даде известна надежда“, завършва Барет.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име