Intrigi.bg Крими Горелият старчески дом работел без лиценз

Горелият старчески дом работел без лиценз

32
0

Домът за възрастни хора “Св. Георги” във Варна, където в неделя в 3 ч сутринта пожар погуби трима възрастни мъже и една жена, е работел без актуален лиценз. Това потвърди пред “Труд” окръжният прокурор Красимир Конов, който е възложил проверка по случая.

Основната версия, по която работят разследващите, е за умишлен палеж. Във фаталната нощ дежурни в дома са били две санитарки. Огънят лумнал в стая в приземния етаж, след като един от обитателите є нахвърлил в нея хартия върху две от леглата и я подпалил със запалка, а после излязъл пълзешком, показали записите от монтираната в помещението камера. 53-годишният заподозрян е с увреждания, преди дни бил прехвърлен в “Св. Георги” от дом в Девня. След инцидента той е настанен в психиатрия, за да се установи дали може да носи наказателна отговорност. Експертизата му и резултатите от аутопсиите на жертвите ще са готови до ден, каза окръжният прокурор. В болница с обгазяване в тежко състояние са две възрастни жени от дома.

Към момента не се налага останалите близо 80 обитатели на дома да бъдат преместени, тъй като пожарът е засегнал само една стая, съобщи след оглед на място Димитричка Кънчева, директор на РДСП-Варна. Тя уточни, че контролът за дейността на дома е в ръцете на Агенцията за качество на социалните услуги. Миналата година тя констатира нарушения в “Св. Георги”, който има и филиал във Варна. Там миналото лято пенсионер уби свой съквартирант, а пожар взе 4 жертви. На дома са били издадени предписания. До края на 2021 г. той е трябвало да поиска лиценз по новия Закон за социалните услуги, който забранява смесването на потребители с различни увреждания, но не е получил такъв. Вместо това на сайта на “Св. Георги” стоят няколко удостоверения за старчески дом, за грижа за пълнолетни с деменция и психически разстройства, издадени през 2017 г.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име