Intrigi.bg Политика Горанов пита с хеликоптер над жълтите павета ли да се хвърлят безвъзмездни...

Горанов пита с хеликоптер над жълтите павета ли да се хвърлят безвъзмездни пари

186
0

Ние даваме безвъзмездни пари – 1.5 млрд. лева за подпомагане на трудовата заетост. В сутрешния блок на БиТиВи финансовият министър Владислав Горанов изрази недоумението си как си ги представят хората тези безвъзмездни пари – да вземем един от правителствените хеликоптери на авиоотряда и да идем над жълтите павета да разхвърляме едни пари?

Той е изненадан, че са започнали сравнения между България и държави като САЩ например.

Има изградена социална система, която действа в условия на извънредното положение и всеки конкретен индивидуален случай е бил вече адресиран. Самоосигуряващите се лица попадат в хипотезата за безлихвени кредити. Когато те могат да възстановят дейността си, тогава от 3 до 5 години могат да върнат кредитите, обясни финансовият министър. Правителството не е спряло да мисли за нови мерки, които да помогнат на обществото да излезе от кризата.

Всички хора, които са получили затруднения в кризата, могат да имат достъп до финансовия ресурс от 4 500 лева, обясни финансист номер едно.

4.5 млрд. лева са финансовите инструменти за бизнеса, който да възстанови дейността си. Утре, като отвори ресторантът, той трябва да бъде зареден със стока.

Кризата и COVID-19 не е български патент и скоростта, с която се разпространи кризата в целия свят, свари доста хора неподготвени. Навреме успяхме да вземем мерките със защитата и здравето на хората“, изтъкна Горанов.

Той е убеден, че стоим сравнително добре по време на кризата, но икономическите последици щели да бъдат сериозни. И на Горанов му се иска всички утре да се събудим и всичко да си е както преди. Колкото повече време съхраняваме живота и здравето на хората, толкова повече време даваме на науката да измисли лечение за коронавируса, подчерта той.

По отношение на влизането на България в чакалнята на Еврозоната, Горанов посочи, че задължителното влизането е в ЕRМ2, през чакалнята и нямало друг начин. Когато изпълним всички критерии, ще влезем. Надявам се финалът да бъде в рамките на следващите няколко седмици, оптимист е финансовият министър.

Имаме интензивни разговори с Европейската комисия и Европейската централна банка. Мисля, че сега е добър момент да направим тази стъпка, каза той.

Иначе карантинните мерки щели да останат дълго време и специално за различните видове мерки трябвало още дълго време да се мисли. Горанов се надява, ако спазваме мерките, за да могат да се разхлабят допълнително другите.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име