Intrigi.bg Крими Голяма мистерия тегне над едно от най-знаковите убийства в България

Голяма мистерия тегне над едно от най-знаковите убийства в България

626
0

Гореща вечер в разгара на лятото на 2005 година. Соченият за наркобос Антон Милтенов-Клюна заедно с двама свои приближени Николай Добрев-Цайса и Иван Тодоров-Призрака тъкмо са си поръчали сладолед, пише „Телеграф“.

Седнали са в нашумялото по това време заведение за сладолед „Джимис“ на ул. „Ангел Кънчев“ и „Солунска“. Часът приближава 21,30. Милтенов напоследък бил напрегнат и мнителен, подбирал внимателно местата на срещите си, защото имал подозрение, че срещу него се готви трети атентат. И бил прав.

На него и компанията не му направили впечатление двама мъже, които влезли в заведението без маски и започнали да разглеждат витрината с тортите. Поогледали, след което излезли навън, насочвайки се към масата на Милтенов.

Миг по-късно вечерната тишина била прекъсната от канонада от изстрели. Призрака пръв получил куршум в главата.

„Всички на земята“, чули се викове. Клюна опитал да стане от масата и да избяга, ала оловото го покосило. Седем проектила се забили в гърба му и един в главата. Издъхнал за секунди. Цайса също бил пронизан в главата и корема.

  Свидетелите

  Само един германски турист се е престрашил да свидетелства веднага след тройното покушение. „След гърмежа видях млад мъж да тича през градинката, в дясната си ръка носеше пистолет”, разказал свидетелят.

Само той е дал макар и бегло описание на един от извършителите. Повечето от персонала на сладкарница „Джимис” отказали да бъдат свидетели.

“Това бяха най-невъзпитаните и неприятни клиенти, които сме имали, не желаем да се замесваме в случая”, заявили служителите в заведението. Експертите криминалисти установили след покушението, че килърите са стреляли с подсилени 9-милиметрови патрони тип „пара“, чиято поразяваща сила е много по-голяма от обикновените.

Освен това Клюна не познавал убийците си, защото те първоначално минали покрай масата му, преди да влязат в заведението и не му направили впечатление. Въпросната вечер Клюна чакал важен гост на масата си и затова бил без охрана. Вероятно преценил, че на толкова оживено място, на което имало и майки с колички, е в безопасност.

  Версията

  Като основна версия за разследващия екип през годините беше изведена, че поръчката идва от бивш партньор на Клюна в бизнеса с наркотици. Милтенов се включил в групировката като задачата му била да разработва пазара на наркотици в провинцията.

Според полицаите бандата изкарвала по 5 милиона лева месечно, като се отделяли сериозни средства и за корумпиране на служители на реда. Клюка обаче не успял да се впише в структурата, смятал, че отреденото му място не е достатъчно високо за неговото ниво, освен това влязъл в пререкания с други ръководни фигури в бандата.

Така се стигнало до решението да се отделят около 50 000 лева, срещу които Милтенов да бъде ликвидиран. Смъртната му присъда била подписана и когато се появили съмнения за лоялността му, твърдят бивши вече полицаи.

През годините разследващи неведнъж са посочвали основния заподозрян за покушението, но съдът не намери доказателства за вината му. Така 14 години след мафиотското убийство в центъра на София наказани няма.

  31-годишният Антон Милтенов става фактор в подземния свят след убийството на контрабандиста Константин Димитров – Самоковеца в Амстердам.

За наследник на Самоковеца е провъзгласен от тогавашния главен секретар на МВР, който го посочва с прякора Клюна. Преди това в ъндърграунда Милтенов е известен като Тони Носа от „Люлин“.

За другия убит – Призрака се знае, че е започнал престъпната си кариера при Иво Карамански и от години ръководел трафика на наркотици в Монтана. От МВР твърдят, че третият убит е бил сравнително дребна риба. Цайса и Призкара били подозирани за няколко наказателни акции срещу дилъри в „Люлин“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име