Intrigi.bg Политика Голямата победа за Омбудсмая – законите за хората с увреждания

Голямата победа за Омбудсмая – законите за хората с увреждания

312
0

Kато най-голяма победа за 2018 г. омбудсманът Мая Манолова определи приетите три закона за хората с увреждания след протестите на майките. Тя отчете и че през миналата година близо 5000 работници са получили своите неплатени заплати от некоректни работодатели в размер на 8 млн. лева.

Мая Манолова представи годишния доклад за работата на институцията и посочи, че за миналата година са подадени 12 890 жалби и 36 892 души са потърсили съдействие.

„Отново най-голям е броят на жалбите срещу монополни дружества – топлофикации, ВиК дружества, бързи кредити, колекторски фирми, банки, частни съдебни изпълнители. На второ място са жалбите по повод социални и трудови права на граждани. Жалбите срещу застрояването върху зелени площи стават все повече“, обясни ОмбудсМая.

Тя обясни и че институцията е работила по четири оплаквания на граждани срещу застрояването в София – срещу изграждането на 34-етажния „Златен век“, 52-метровата сграда в кв. „Витоша“, 55-етажния небостъргач „Парадайз“ и 43-етажната сграда върху зелена площ в кв. Стрелбище.

Манолова посочи, че първите жалби за сградата „Златен век“ са получени в края на 2017 г. и от институцията са поискали пълна проверка от Столичната община и ДНСК, която е завършила със заключение, че не са установени нарушения относно законосъобразността на издадените строителни книжа.

Запитана дали ще се кандидатира за кмет на София, омбудсманът отговори, че непрестанно е обект на политически атаки.

„Не е честно институцията да бъде атакувана заради висок рейтинг или да бъде въвличана в политически сценарии и да бъда обект на политически атаки, без да съм политик. Работя само в интерес на гражданите“, каза тя.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име