Intrigi.bg Актуално Гл. комисар Николай Николов: Най-тежка след обилните валежи е ситуацията в Западна...

Гл. комисар Николай Николов: Най-тежка след обилните валежи е ситуацията в Западна и Северозападна България

133
0

Най-тежка е ситуацията в Западна и Северозападна България след обилните валежи в цялата страна. Това заяви на брифинг главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

Най-напрегната е ситуацията в Столична община. Това е община Нови Искър, село Мировене, река Блато вдигна много нивото. Наложи се за защита на населението да се строят диги. Обмисля се частична евакуация на застрашеното село.

Към момента оценката е, че няма непосредствена опасност за живота, но екипите на полицията и Столичната община са готови да помогнат.

Поради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна, от седмица министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на щаб и е в непрекъснат контакт с всички структури към министерството, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е издал разпореждане, вследствие на което към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ е сформиран кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири, за които Агенцията отговаря за надзора.

Служители на ДАМТН съвместно с „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР, „Национална служба “Гражданска защита” и института на БАН следят денонощно състоянието на язовирите в страната.

Сформирани са обходни екипи, които регулярно следят и подават необходимата информация към щаба. Предприети са всички превантивни мерки, като там където е необходимо, се прави контролирано изпускане на водните обеми от язовирите.

Поройни дъждове и придошли реки в цялата страна, много язовири са препълнени. Метеорологичните условия провокираха извънредно заседание на Националния щаб за защита при наводнения.

От щаба увериха, че към момента няма проблеми с нито един язовир на територията на страната. „Всички язовири са под контрол. Няколко преливат през преливниците“, увери комисар Николай Николов.

Най-сериозна е ситуацията около София. Директорът на пожарната главен комисар Николай Николов обясни, че най-сериозно е положението в село Мировяне. Река Блато е вдигнала много нивото. Наложи се да се строят диги, обмисля се частична евакуация на засегнати къщи. Екипите са в готовност.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова каза, че проблемите са основно в район Нови Искър и части от Надежда и Връбница. В с.Мировяне са били монтирани защитни диги.

В района на Община Струмяни е заплашен газопроводът България-Гърция. Това стана ясно след заседание на Националния щаб за защита при наводнения. „Прави се всичко възможно да бъде защитен. Работите, които са предприети, са задоволителни”, заяви главен комисар Николай Николов.

В Община Струмяни е въведен Общински план за действия при наводнения. Това каза областният управител на Благоевградска област Бисер Михайлов, цитиран от Агенция „Фокус“. Той обясни, че решението е взето, след като комисия е установила, че в района на село Илинденци има дига, която е започнала да ерозира от течението на реката. „Подчертавам, че дигата не е разрушена, но трябва да бъдат предприети превантивни действия, така че утре „Напоителни системи“, клон Струма – Места да започнат спасително – аварийни дейности по укрепване на дигата. Частичното бедствено положение е обявено в 17 ч.“, уточни той.

Бисер Михайлов подчерта, че е наредил 24-часово наблюдение на реките и язовирите, намиращи се в област Благоевград. В постоянна връзка е и с областните управители на Перник и Кюстендил. Извършен е обход около всички водни обекти в региона, за да се види къде са критичните точки, което ще позволи да се предприемат и съответните превантивни действия. „Към момента няма пряка опасност за здравето на хората. Нивата на реките Струма и Места са около праговете за високи води“, коментира още той.

Ситуацията в Перник е стабилна, въпреки обявеното частично бедствено положение, съобщи вътрешният министър. Залят е пътят Перник-Радомир. Той добави, че в страната има райони с нива на реките над нормалното, където обаче са организирани постове, които да ги следят. Там, където е необходимо, се извеждат хора от домовете им.

В Радомирско има наводнени няколко къщи, засегната е и помпената станция за питейна вода, уведоми още комисар Николов. „Ще се наложи ремонт на помпите и евентуално 2-3 жителите на града няма да имат водснабдяване от тази станция. Има и резервни места“, обясни той.

Министър Теменужка Петкова обясни, че в около 100 населени места има прекъснато електрозахранване. Те са на територията на Видин, Враца, Монтана и София област. Екипи работят на място за отстраняване на проблемите.

Транспортният министър Росен Желязков обясни, че три пътнически и три бързи влака не могат да продължат пътя си в момента. Осигуряват се алтернативни трасета на жп транспорта.

В страната няма бедстващи хора.

Прогнозите са, че дъждовете ще спрат, но ще застудее. Ще вали и сняг.

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира язовир „Студена“ заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. По време на инспекцията заместник-министър Николай Нанков докладва, че „Студена“ се изпуска контролирано от вчера. „Първо с три кубика в секунда“, каза още той.

Самият Борисов каза: „Пазете само хората, щетите ще ги покрием“. По думите му има Фонд за бедствия и аварии. Той отбеляза, че няма жертви и посочи, че материалните щети ще бъдат покрити. Министър-председателят отбеляза, че валежите са добре и за посевите.

Борисов даде разпореждания да се призовават хората да карат внимателно. „След този дъжд – да не заледи. Призовете хората да карат внимателно. Докато дойдат да опесъчат, тъй като нямаме камион на всеки метър, да не се направи беля.
Призовавайте бавно, внимателно“, каза още премиерът.

Той коментира и противоепидемичните мерки. Министър-председателят отчете, че те са най-меките в Европа и че страната ни се справя с пандемията по най-балансирания начин.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име