Intrigi.bg Актуално Гласят Симеон Дянков за шеф на БНБ

Гласят Симеон Дянков за шеф на БНБ

422
0

Гласят Симеон Дянков за шеф на БНБ, потвърдиха източници на Lupa.bg от правителството. По наша информация това е вторият път, в който Брад Пит с очила получава оферта за поста.

Досегашният гуверньор Димитър Радев е в сериозно „просрочие“ за мандата си и трябва скоростно да бъде сменен, като гласуването предстои в Народното събрание. Въпреки че е фаворит, от ПП смятали за по-удачно да поканят силно стиснатия в бюджетно измерение бивш финансов министър.

Първото предложение към Дянков дошло през лятото именно от тандема Кирил Петков-Асен Василев. Тогава обаче той отказал, като се мотивирал, че заплатата му в Института за международна икономика „Питърсън“ в САЩ му е достатъчна.

Сега обаче е бил офертиран да получи и поста в БНБ, и разликата във финансово измерение от загубените от него за следващите години пари като месечни възнаграждения.

От 7 септември миналата година Дянков няма публикуван нито един анализ в страницата на „Питърсън“. През последните лета, откакто не е в активната политика, той смени общо 8 работни места, сред които Харвард, университет в Москва, Световната банка за развитие и Лондонското училище за икономика.

Името на Дянков е изненада за кулоарите на парламента, където обсъжданите варианти за гуверньор на БНБ до сега бяха три – с номинация на Валентин Михов, на досегашния управител Димитър Радев и евентуално на Любомир Каримански от ИТН. Каримански обаче оглави бюджетната комисия и евентуално може да получи пост в КФН.

Според „Труд“, евентуална кандидатура на Дянков от мнозинството на “Промяната” ще е сигурен знак за разминаване на Кирил Петков и Асен Василев с Румен Радев, който одобрявал работата на Димитър Радев в БНБ.

Депутати с многогодишен опит припомниха задочните спорове, които Дянков водеше с Европейската централна банка като министър на финансите.

И запитаха какъв би бил резултатът от преговорите с ЕЦБ за еврото, например.

Процедурата за поста все още не е стартирала в Народното събрание, но предвид факта, че мандатът на Димитър Радев изтече още миналото лято, трябва да започне скоро. След избора, управителят на БНБ трябва да положи клетва пред парламента.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име