Intrigi.bg Актуално Гласят промени: Взимат на границата парите на длъжници

Гласят промени: Взимат на границата парите на длъжници

159
0

Митничарите ще могат да задържат парите на хора, които преминават границата към страни извън ЕС със суми в брой над 30 хил. лв. и имат задължения към държавната хазна в размер над ­5 хил. лв. Това гласят промени във Валутния закон, подготвени от Министерството на финансите.

Сега, ако човек се опита да изнесе за страна извън ЕС над 30 хил. лв. и има задължения над 5000 лв. към бюджета, митничарите не му позволяват да изнесе парите. С промените парите ще бъдат задържани до 30 дни и ще бъде уведомявана НАП. Така НАП ще може да поиска запориране на парите и с тях или част от тях да бъдат покрити задълженията към бюджета.

Както и досега при пренасяне през границата на суми над 10 хил. евро те ще трябва да бъдат декларирани. Но ако човек не декларира пренасяните пари, те вече няма да бъдат конфискувани, а ще се прави проверка дали са свързани с незаконна дейност и ще бъде налагана глоба.

На границата вече няма да бъдат декларирани скъпоценни камъни, предвиждат още промените. Но ако човек пренася златни монети, кюлчета или буци злато, както и чекове или предплатени карти, за тях ще бъдат прилагани същите правила, както за пренасяне на пари в брой.

При съмнения за собствеността, произхода и предназначението на пренасяни през границата пари, дори те да са под 10 хил. евро, митничарите ще могат да събират информация за това кой пренася пари, чия собственост са, за кого да предназначени.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име