Intrigi.bg Политика Главният мюфтия твърди, че можем да станем второ Косово, не каза колко...

Главният мюфтия твърди, че можем да станем второ Косово, не каза колко са приходите на мюфтийството

776
0

Срещата на премиера Бойко Борисов с християнския и мюсюлманския духовен лидер у нас не доведе до промяна в ситуацията. Повторени бяха фактите, че Мюфтийството е натрупало задължения в размер на 8, 2 млн. лв. Независимо от разговорите, българският народ ще плати ”като поп” тази сума.

България има възможността да се случи същото, което е в съседните страни – Сърбия и Косово. Това заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи след излизане от срещата при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Всички работят за поддържане на мира, стана ясно от думите му.

Относно информацията, че Главно мюфтийство печели над 30 млн. лева годишно от над 4 700 имота, Хаджи отказа да коментира приходите от имоти. Причината – той не се занимава със счетоводни въпроси.

Патриарх Неофит излезе от срещата минути по-късно. „Разговорът беше полезен за всички, които го очакват днес“. Това заяви Негово Светейшество българският патриарх Неофит след срещата с премиера Бойко Борисов и с главния мюфтия Мустафа Хаджи, отбелязва Нюз. бг.

Нека бъдем с отворени отношения, призова той и благодари на премиера за отношенията му към вероизповеданията в България. И патриарх Неофит, и неговият викарий епископ Поликарп отказаха да коментират дали нещо заплашва мира в страната.

Винаги сме работили ползотворно с правителството и каквито и да било технически моменти или въпроси, свързани с реализирането на новоприетия Закон за вероизповеданията могат да бъдат изчистени в комисиите, каза викарият на патриарх Неофит.

Очакваме и бъдещи проекти – реставрацията на храм-паметник „Св. Александър Невски“, Зографският манастир също има нужда от помощ. Правителството се отнася еднакво добре към всички вероизповедания без да разделя никого. Ние имаме специфични проблеми, обяви епископ Поликарп.

Нашите братя, които изповядват ислям, имат особени административни и други проблеми.

И ние сме имали, но нашата Църква успя в последните години да ги изчисти. Трябва да се започне отначало, за да може да се реализира така добре замисления нов проект в Закона за вероизповеданията – да се финансират вероизповеданията с текущи разходи да се поемат възнагражденията на свещенослужителите от държавата и да се изключи възможността те да получават пари от чужбина, стана ясно от думите на викарият на Негово Светейшество.

Малко преди 10 часа тази сутрин българският патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи пристигнаха на среща в сградата на Министерския съвет с премиера Бойко Борисов. Патриарх Неофит пристигна пръв с кола марка BMW, модел 740. Същият автомобил се използваше и от предишния патриарх Максим.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи пристигна с черна луксозна S-класа (Mercedes S350).

 
Поводът за разговора е общественият спор за решението да се опростят 8 млн. лева дългове на Главното мюфтийство с приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията. Промените бяха подкрепени от депутатите от ГЕРБ и ДПС, което стана повод опозицията да заподозре сделка между двете политически сили.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име