Intrigi.bg Куриози Гигантски калмар или Кракен наистина съществува? Какво чудовище се крие в дълбокото...

Гигантски калмар или Кракен наистина съществува? Какво чудовище се крие в дълбокото море

519
0

Една от най-големите мистерии на дълбокото море е тази на гигантските калмари.

Скандинавската митология нарича това същество Кракен.

Кракен (kreɪkən или krɑːkən) е митично морско чудовище. То представлява гигантски октопод или сепия. Размерите му са над 15 метра дължина с пипалата. Кракенът обитава морските води на Исландия и Норвегия, но е срещан и в други части на Атлантика.

Кракен се е превърнал в преувеличен символ на терор и разрушения в морето.

Герой на безброй истории и филми. Но след стотици години на митове и легенди, японски изследователски екип най-накрая засне гигантския калмар в естественото му местообитание през 2012 година.

Съвместно с Discovery Channel, изследователският екип наблюдава мутанта в действие за първи път в историята. Учените го описаха като четириметрово същество със „зъби като бръсначи и очи с размерите на чинии“.

Няколко години след това с помощта на Google Earth беше засечен „обект“ с дължина 120 метра от главата до края, и с вид на гигантски калмар в средната зона на тялото. Той е засечен край бреговете на остров Дисепшън, близо до Антарктида.

Откритието разбуни духовете и заваляха предположения, които включваха различни хипотези за произхода му – от митологичния Кракен до извънземен кораб.

Но да се опрем на научните доказателства!

Митичният Кракен може да не е бил достатъчно мощен, за да може да потопи кораби, но е сигурно, че е можел да пирува с динозаври, по-големи от автобус.

Палеонтологът от колежа „Маунт Холиок“ Марк МакМенамин намира доказателства, че Ихтиозавърът, същество с остри зъби, което е с размерите на голямо превозно средство, всъщност е било плячка за далеч по-силно и вероятно доста по-голямо морско чудовище. Според Американското геологическо дружество (АГД) деветте скелета с дължина 13м., открити в държавния парк „Берлин-Ихтиозавър“ в Невада, са станали жертви на въпросното създание.Преди това откритие, най-добрите предположения на учените за смъртта на тези девет ихтиозавъра, бяха фокусирани върху причините от околната среда, включително токсичен планктон. От АГД обаче напомнят, че само преди няколко години е наблюдаван октопод, който убива без проблем акули в аквариум.

Не вярвате? Вижте видеото:

Причината, поради която знаем, че гигантските калмари съществуват, е, че те изплуват на плитчините, когато умират, твърдят учените. А дали няма същества, които не постъпват по този начин?

Напомняме, че едва 5% от океана е изследван. Какво се крие в останалите 95% все още е тайна за човека.

Може би Кракен е само първото от многобройните морски създания, които все още не са демистифицирани.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име