Intrigi.bg Актуално Гешев се представил като пръв борец за върховенството на правото пред ЕП

Гешев се представил като пръв борец за върховенството на правото пред ЕП

304
0

Като пръв борец за върховенството на закона се е представил главния прокурор Иван Гешев пред зам.-шефа на Европейския парламент. Това е станало по време на работна среща, ден преди изслушването на обвинител №1 в Комисията LIBE.

Главният прокурор уверил Михаил Симечка, който освен зам.-председател на ЕП, е и член на групата “Обнови Европа”, че държавното обвинение у нас е ангажирано в това да даде своя принос за утвърждаване на върховенството на правото и европейските стандарти в България.

Шаблонно съобщават новината от държавното обвинение. Също толкова шаблонно по-рано днес прокуратурата обяви, че посещението на Гешев в Брюксел е “работно”. Това обаче не е съвсем така – главният прокурор беше поканен от комисията в европарламента да участва в изслушване, а новината съобщи евродепутатът Елена Йончева, която е част от мониторинговата група за демокрацията. Тогава от прокуратурата премълчаха предвидена ли е официална визита на Гешев в ЕП. 

Комисията ще попита обвинител №1 дали предвижданите реформи в прокуратурата и КПКОНПИ отговарят на препоръките на Венецианската комисия; как главният прокурор ще носи отговорност; докъде са стигнали разследванията за “БарселонаГейт“, за кюлчетата злато на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който той заплашва бизнесмен и политически опонент; какво се прави за борба с ендемичната корупция и по-специално – сделките за изграждането на големите инфраструктурни проекти.

Интересно е в контекста на бездействието на държавното обвинение по редица наболели в общественото пространство теми и липсата на разследвания на големи скандали, прокуратурата се е похвалила пред Брюксел. Интересно е с какви очи обвинението се рисува като пръв борец за върховенството на закона, след като спрямо прокуратурата има огромно обществено недоверие, а редица доклади посочват, че има нужда от сериозна реформа. Впрочем, в последния доклад на Европейския съюз за върховенството на закона в рамките на блока се посочва, че страната ни има сериозен проблем с липсата на механизми за контрол на главния прокурор и липсата на възможности за ефективно разследване срещу обвинител №1. Посочи се още, че главният прокурор има влияние при вземането на кадрови решения във Висшия съдебен съвет, включително и по отношение на съдии.

Вчера обаче Борислав Сарафов, заместник на Гешев и шеф на Националната следствена служба, с усмивка заяви, че такова нещо няма – Гешев не бил авторитарен лидер, а прокуратурата не била построена по Сталински модел. Възможно е. Не знаем обаче дали Брюксел вярва…

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име