Intrigi.bg Актуално Гешев: Полза от това ще има само мафията

Гешев: Полза от това ще има само мафията

414
0

Главният прокурор Иван Гешев дойде в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, за да представи доклад за дейността на Бюрото за защита.

Пред медиите главният прокурор каза, че днес сутринта е получил покана да се яви, за да представи доклада.

Гешев: Полза от това ще има само мафията - България | Vesti.bg

Според него подготвяното от народните представители връщане на Бюрото от прокуратурата в Министерството на правосъдието ще доведе до „проблеми в борбата с престъпността“.

По думите му се готви унищожаване на Бюрото и професионалния му капацитет, ще бъдат застрашени защитавани и охранявани лица.

Главният прокурор каза още, че знае, че Бюрото охранява един защитен свидетел по делото срещу обвиняемия и укриващ се в чужбина бизнесмен Васил Божков. За миналата година са били охранявани 20 души, като някои лица са отказали охрана.

„Тази служба е изключително ефикасна и ефективна“, подчерта главният прокурор.

„Не успях да катастрофирам, бързайки насам. Помолих в предишното заседание своевременно, ако е възможно да бъдем поканени, когато има важни въпроси, които следва да бъдат обсъждани. Получих обаждане, за което благодаря сутринта около 9.00 ч. Става въпрос за около 5 часа. Надявам се, че следващия път няма да ме поканят половин час преди дебата, защото няма да имам обективна възможност да се явя. Бях осигурил присъствието на г-жа Филипова, но успях в рамките н 4-5 часа да стигна до София. Темата е важна за българските граждани и е важна за прокуратурата. Затова се постарах да дойда пред Правната комисия. Българските граждани имат право да знаят гледната точка на прокуратурата“, посочи Иван Гешев.

Главният прукорор коментира и Доклада за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство за периода 1 януари 2020 г. – 30 юни 2021 г.

„Становището на прокуратурата е, че Бюрото по защита е една ефикасна и ефективна структура. Нейното унищожаване ще доведе само до проблеми в борбата с престъпността и не само това – цената ще бъде платена от българските граждани. Полза ще имат само мафията и организираната престъпност. За мен може да бъде обяснено, ако тези идеи са резултат от предизборната обстановка, в която се намираме от една година. Може да бъде обяснено, но не може да бъде прието“, заяви Иван Гешев. Той изрази надежда накрая да надделее чувството за държавност.

Според него в България имаме дарбата да унищожаваме работещи структури.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име