Intrigi.bg Актуално Гешев отново си измисли статистика, за да мотивира популистики предложения

Гешев отново си измисли статистика, за да мотивира популистики предложения

252
0

Ръководството на прокуратурата за пореден път се позовава на несъществуващи данни, за да прокара свои популистки предложения. След катастрофата на бул. „Черни връх“, при която загинаха две жени, главният прокурор Иван Гешев неколкократно припомни, че е предложил на парламента завишаване на наказанията за причиняване на пътно транспортно произшествие след употреба на наркотици или в пияно състояние. Гешев предлага тези промени от 2020 година, когато на власт бяха ГЕРБ. Прокуратурата няма правомощия за законодателна инициатива и парламентът не е задължен да разглежда проекта на държавното обвинение.

Иван Гешев изпрати идеите си за законови промени отново и на 47-ия парламента преди близо месец, а на 14-ти юли след тежката катастрофа, ги припомни отново.

В писмото пише: „Главният прокурор напомня на парламентаристите, че още през месец май 2020 година, предвид тревожния ръст на пътнотранспортните произшествия след употреба на алкохол и наркотици, в Народното събрание са внесени експертни предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта за престъпленията по транспорта.“ Той повтори тезата си и по време на изслушването му от парламентарната комисия за борба с корупцията във връзка с експертизата на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Нито в писмото, нито в някое от изявленията си, Гешев не посочва конкретните данни за твърдяния „тревожен ръст“. Справка в данните на МВР показва, че няма такова завишаване, а напротив.


Статистиката показва, че от 2011 година насам има спад на тези инциденти, на загиналите и ранените при тежки катастрофи, предизвикани от шофьори употребили наркотици или в пияно състояние. Такава е и тенденцията за 2021 година 

Тезата, че увеличаването на наказанията може да има добър ефект за предотвратяване и справяне с тежки пътни инциденти, също не издържа, видимо от данните.

„Постоянно да се предлага най-лесното – повече и повече наказателна репресия, за решаване на толкова сложен проблем като каква да бъде адекватната реакция на държавата срещу определен вид престъпност, няма как да бъде особено добър атестат за предлагащия“, написа преди време бившият прокурор Андрей Янулов. Той коментира, че за умишлените престъпления (без вреди) след алкохол, наркотици и без книжка наказанията са увеличени през 2015 г.

От тогава максимумът на наказанието за непредпазливото причиняване на смърт при катастрофа достига 20 години лишаване от свобода. Същевременно и инцидентите, и жертвите от такива инциденти намаляват и липсва логика в тованаказанието за причиняване на смърт на пътя да се увеличава въпреки ясната тенденция към намаляване на загиналите и ранените, смята още Янкулов.

Това не е първия път, в който главният прокурор се позовава на несъществуваща статистика, за да прокара своя популистка теза. Преди време той заяви в интервю, че МВР изкривява статистиката за престъпността, за да скрие бумът и. Тогава „Дневник“ отправи запитване по Закона за достъп до обществена информация на какво се основава този извод, но от прокуратурата отговориха, че интервютата на главния прокурор не са обществена информация. Данните за престъпността през 2021 година също опровергават Гешев и те показват, че има спад на регистрираните престъпления.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име