Intrigi.bg Актуално Гешев иска доживотен затвор за пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт на...

Гешев иска доживотен затвор за пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт на пътя

191
0

Главният прокурор Иван Гешев предлага наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за причиняване умишлено на смърт на едно или повече лица.

Това ще важи в случаите:

– при управление на превозно средство след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда;       

– при управление на превозно средство след употреба на наркотични вещества;

– при липса на необходимата правоспособност;

– при превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч.

Предложението за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, в частта му за престъпления по транспорта, оповести на брифинг днес говорителят на прокуратурата Сийка Милева. По-късно от прокуратурата изпратиха съобщение до медиите, в което се казва: 

Главният прокурор предлага още да се отнемат превозни средства при тежки ПТП-та с умисъл.

Главният прокурор настоява, в тези случаи, в полза на държавата да се отнема управляваното превозно средство, независимо от собствеността му. Предложенията на главния прокурор предвиждат отнемане на моторното превозно средство във всеки случай на управление на над 1,2 промила алкохол или след употреба на наркотични вещества.

Според сега действащия Наказателен кодекс в полза на държавата се отнемат средствата за извършване на умишлени престъпления, собственост на дееца. Поради това главният прокурор утвърди, указания при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта, да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство, и да се сезира компетентния съд за налагане на запор с оглед отнемането му в полза на държавата.

Едновременно с това, главният прокурор създаде работна група за  преглед и анализ на съдебната практика на престъпленията по транспорта с оглед сезиране на Върховния касационен съд за приемане на тълкувателно решение.

С този пакет от мерки ПРБ цели постигането на по–висока ефективност от разследването на пътно-транспортните престъпления, налагането на по-строги наказания на всеки, който си е позволи да управлява превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества, и отнемането на тези средства в полза на държавата, независимо от собствеността им.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име