Intrigi.bg Политика Гешев: Има производство, което поражда неясноти за имунитета на президента

Гешев: Има производство, което поражда неясноти за имунитета на президента

392
0

Писмено съм изложил пред КС основанията за питането, заяви главният прокурор

Образувани от прокурори досъдебни производства са причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от Конституционния съд тълкуване за това може ли президентът да бъде разследван. Това обяви самият Гешев преди началото на поредното заседание по делото „КТБ“.

Той отиде в Специализирания съд като наблюдаващ прокурор по делото „КТБ“. За първи път главен прокурор влиза в съдебно заседание.

„Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията”, заяви главният прокурор Иван Гешев.  

„След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС”, заяви още главният прокурор.

В понеделник Иван Гешев поиска от Конституционния съд да разясни докъде се простира имунитетът на президента, що е то „държавна измяна” и „нарушение на Конституцията”.

Гешев пита и дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име