Intrigi.bg Политика Гешев в жанра ”fauda”. Да каже за Къро, схемата сама ще се...

Гешев в жанра ”fauda”. Да каже за Къро, схемата сама ще се нареди

178
0

Пресконференцията на главния прокурор Иван Гешев предизвика много и различни реакции. Те не могат да бъдат точни, защото освен Гешев и още неколцина прокурори, други не са запознати с фактите и доказателствата, за които той говори и показа някои от тях.

Колко те са истински, ще свършат ли работа в съда, ако се стигне до съд и т.н.

По-важно е друго: Красимир Каменов-Къро – кой е той, каква е ролята му в много от скандалите и разкритията, които периодично стигат до публичното пространство.

За Каменов-Къро се говори от години. Слухове го свързват с поръчкови убийства, трафик на дрога и какво ли още не. Знае се, че е бил партньор с друга митична фигура – Христофорос Аманатидис Таки. Отново според слухове двамата са скарани и дори водят война за територии и влияние. Единият от ЮАР, а другият – от Дубай. Така ли е обаче?

Прокурори признават, че още през 2019 г. има внесени сигнали, според които Каменов е поръчал ликвидирането на бизнесмен, който отказал да се поддаде на натиска му и да изпълнява някакви негови искания.

Ето това трябва да освети Гешев. Без детайли, но да каже докъде са стигнали разследанията срещу Къро. Съществува ли негова мрежа в България, както се говори. По какъв начин той е заплаха за обществото.

Да каже също работят ли нашите служби и прокуратура с партньори по линия на трафика на дрога. В обсега ли е на американската Агенция за борба с наркотиците – ДЕА? А на други специални служби и институции от партньорски държави? Защото такава информация обикаля в различни кръгове, съпроводена с различни аргументи. Вярна ли е тя или… ДА?

Когато говорим за организирана престъпност трябва да сме наясно, какво включва дефинирането й. Още от времето на Конан Дойл знаем, че всяко едно умишлено престъпление е организирано, защото е предварително обмислено. Което включва изучаване на обекта на престъпление, целта и анализ на обстановката. Включва съучастници и помагачи, ръководител, планиране и осъществяване на замисъла, а накрая прикриване на следите. Много важна част е осигуряването (застраховане) на влиятелни лица в политическите среди, правоохранителните органи, прокуратурата и съда. Обвинението е особено важно, защото то отговаря за събирането на доказателства и за подготовката на обвинителни актове.

Организираната престъпност е много повече от тежката криминална престъпност като трафик на хора, наркотици, проституция, оръжие, рекет, отвличания, пране на пари и др. Тя отдавна е част от цели и интереси на политико-олигархични кръгове, оттам и връзката с властта – най-високите нейни етажи.

Ако Каменов-Къро е този, който описват слухове, разкази, митове, но и мнение на сериозни хора, значи че е обществено опасен човек. Българските граждани имат право да знаят дали това еи така или не е. А източник на подобна информация може да бъде прокуратурата и най-вече главният прокурор. Ако той внесе яснота и конкретика, без да издава следствени тайни, ще станат ясни и връзките на Къро с политически, олигархични групи, както и с хора от тайните служби.

Но най-важното: какво става с подадените сигнали, с предоставените доказателства за негови намерения спрямо други хора?

Тогава и другите споменати от Гешев имена от целия спектър на обществото, ще придобият някаква реалност. Засега те изглеждат като зле пришити към сюжет, който трябва да ни убеди, че главният прокурор е мишена, защото е най-големият борец срещу корупцията и мафията.

Кризисният ПР има свои правила. Досега изявите на Гешев са в жанра „fauda“.

Емил Азар

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име