Intrigi.bg Политика Гешев: Въобще не мога да си помисля за предаване. Не бягам, а...

Гешев: Въобще не мога да си помисля за предаване. Не бягам, а се бия

484
0

Втора част на филма за Гешевия род ”Българските родове – ”Не бягам, а се бия” – вече циркулира в онлайн пространството. В нея главният прокурор Иван Гешев коментира международни политически теми и не пропуска да поговори за себе си и своите качества.

Разсъжденията му пораждат проблеми заради записаното в Закона за съдебната власт, според който магистратите трябва да са деполитизирани. Образът му пък влиза в тотално противоречие с този на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която отказва да отговаря на въпроси извън нейната компетентност и позиция.

Филмът се появява в момент, в който преговорите между България и Република Северна Македония сякаш буксуват, а от правителството зависи дали ще бъдат блокирани преговорите за членство на съседката ни в ЕС.

На фона на всичко това главният прокурор Иван Гешев призна – възприемал се като българин от Македония, а страната ни трябва да има твърда позиция и да защитава националния си интерес.

“Аз възприемам себе си като българин от Македония, като македонец по мъжка линия. Не правя разлика между тези две неща. Те помнят как майките им и бащите им са насила карани да се записват македонци. В резултат на политиката на тогавашната комунистическа партия. Така че, ако в нещо може да бъде обвинявана най-много тогавашната власт след 9 септември, то е позволяването да се дебългаризира Македония и да се смени с кръв, репресии, бой и с пропаганда българското самосъзнание”, разсъждава Гешев, цитиран от “Дневник”.

“Това естествено не означава, че ние трябва да имаме някакви претенции към държавата Северна Македония. Не можем да ги имаме, защото живеем в друго общество. В края на Втората световна война преобладаващо е било българското самосъзнание. Факт е, че сега немалка част сега смята, че са представители на една млада нация. В това няма нищо лошо. Всеки може да се определя за какъвто иска. Ние живеем в свободен свят, в демократична Европа”, продължава главния прокурор.


“Въпросът, който за мен е болезнен, е да не се краде историята. Трябва ясно да се каже, че ние имаме обща история, която свършва 44-та, 48-ма. И когато се прецени от историците, че Гоце Делчев и всички, които те казват, че са македонци, са хора, които са писали за себе си, че са българи, че са с български произход, че семействата им са останали в България и че към онзи момент ситуацията е била такава. Една трета от всеки българин в момента са бежанци от Тракия и Македония. А по време на всичките войни и въстания жителите на Македония са бягали в България. Не са бягали в Сърбия, не са бягали в Гърция, те са бягали в България. Това е достатъчен факт”, смята още държавният обвинител.

Той бе категоричен – става дума за общата история.

“Аз съм съгласен с това нещо, че България трябва е по-твърда и да защитава националния си интерес”.

Освен да коментира историята обаче, Гешев успява да рисува и собственият си образ:

“Е, аз въобще не мога да си помисля за предаване. В смисъл…, как да кажа, това ако, както ви разказах за рода си – няма такива дет да са се предавали. В рода има съратници на Левски – това е поп Партений Гешев. Има партизани, хайдути, членове на ВМРО, след 9 септември – военни, служители на службите за сигурност, учители. Общо взето, от такъв край произхождам. Не бягам, а се бия”.

“..Аз изглеждам малко по-агресивен, отколкото съм. Нещо несправедливо ме кара да реагирам. Стремя се да правя това, което са правели предците ми – да обичам страната си и да искам тя да е силна”.

„Стремя се, ако съм допуснал грешки да се поправям. Това е начинът да се развиваш. Без промяна няма прогрес. Надявам се България след 50 години да е силна и да е възстановена. Трябва да разберем, че всички сме българи и имаме общ интерес. А той е именно България да е силна, икономически и военно стабилна. Това, което прокуратурата може да свърши, е да намали краденето”.

„Аз не мразя богатите. Българинът мрази богатите. Това е народопсихология. Аз разбирам тази омраза заради това, което се случи след 89-та година.

“Помня времената, в които на 90% всички бяхме равни – кола на изплащане, апартамент на изплащане на ниски лихви и евентуално можеше и вила. Тогава се построиха заводи, някои от тях ги откраднаха, защото това е точната дума, други ги нарязаха за скрап, станаха милионери, качиха се на едни коли, които струват милиони, не си плащат данъците и примерно майка ми и баща ми, в случая, ако не са децата им да им помагат, няма как да се издържат”.

“Нямам против никой богат човек, стига да си плаща данъците и да спазва закона. Има една голяма прослойка, която просто не спазва законите, тъй като има пари. Много хора се притесниха, много хора уплашихме. Но продължаваме нататък – ще направим каквото трябва пък да става каквото ще”.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име