Intrigi.bg Крими Германия, където мафията се подиграва с правосъдната система

Германия, където мафията се подиграва с правосъдната система

415
0

Четиринадесет обвиняеми са изправени пред съда в западногерманския град Дюселдорф, като основните обвинения срещу тях са за наркотрафик и продажба на кокаин. Разследването установява, че 680 кг кокаин са били продадени на цени от около 36 хил. евро за килограм.

Петима от заподозрените са от калабрийската мафия Ндрангета. Всички четиринадесет души живеят в най-гъсто населената провинция на Германия – Северен Рейн-Вестфалия.

Техните паспорти разкриват, че Ндрангета се превръща в международен работодател, който наема италианци, германци, холандци, мароканци и други.

Преводачи с италиански, холандски и турски произход също се изправят пред съда в Дюселдорф.

Повечето обвиняеми стриктно спазват италианското правило за мълчание или така наречената омерта. Един ключов свидетел обаче може да обърне хода на делото. И все пак пандемията от коронавирус може да прекъсне дори и това наказателно преследване срещу представители на италианската мафия в Германия.

Майката на обвиняемия Халил Б. е с доказана коронавирус инфекция и затова той трябва да се самоизолира за две седмици, въпреки че е с отрицателен тест за COVID-19. Съдията решава, че обвиняемите не могат да бъдат делени на групи, а трябва всичките 14 да присъстват едновременно в съдебната зала.

Така съдебното производство може да бъде възобновено най-рано две седмици след положителната проба на майката на Халил, ако междувременно не се окаже, че има и други заразени.

Съдът обаче е убеден, че заподозрените ще направят всичко възможно, за да забавят делото. А след началото на същинския съдебен процес може да отнеме още 18 месеца, докато се стигне до окончателна присъда.

Прокуратурата повдига обвинения за организирана престъпност, укриване на данъци, пране на пари, измами, трафик на канабис, притежание на незаконни огнестрелни оръжия.

Всеки обвиняем може да получи до 15 години затвор. Но с армия от 40 адвокати и възможност за предсрочно освобождаване от затвора, заподозрените могат да получат присъди от по едва 5-6 години зад решетките и да излязат след около четири.

Освен че доминира в търговията с кокаин в Европа, Ндрангета е нещо като пазарен лидер и в Германия. От 585 заподозрени за участие в мафиотски организации за 344 се смята, че са членове именно на Ндрангета.

Други големи италиански групи са тези на сицилианската Коза Ностра и на Камората от Кампания. Силната икономика на Германия, добрата пътна инфраструктура и големите диаспори на хора с италиански произход само спомагат за развитието на престъпна дейност на немска територия.

Германия се използва и като страна, в която можеш да се скриеш от закона за известно време, без да прекратяваш операциите си.

Разследващите също така признават, че много от престъпниците така и не биват разкрити.

Още повече, че съвременната мафия се стреми да не привлича внимание с шокиращи убийства и публичните престрелки и ликвидиране на вражески групировки са по-скоро изключение. Италианските мафиотски кланове изоставиха кървавите си разправии и борби за територия, ако са извън Ботуша, и вместо това предпочитат да си сътрудничат.

Все по-често мафиотски групи от различен произход избират да работят заедно, особено в стратегически региони като Северен Рейн-Вестфалия. Това им дава шанс да функционират по-гладко и безпроблемно и да извършват дейността си, без да ги грози наказание.

Шравен също предупреждава, че статистиките, с които разполагат немските власти, могат да са много подвеждащи. Последните операции сочат към засилена дейност и в Източна Германия, но по адресна регистрация редица от извършителите са от други части на страната.

Но докато коронавирусът дава шанс делото в Дюселдорф да се забави с неопределен период от време, намаленият задграничен трафик, корабоплаването и въздушният превоз биха могли да създадат сериозни трудности пред Ндрангета тази година.

Давид Шравен, разследващ журналист и автор на трудове за мафията в Германия, посочва, че за мафиотите немската съдебна система е подигравка. Престъпниците знаят, че ще бъдат обект на съдебно преследване и дела, но и че присъдите им най-вероятно ще са смехотворно леки. Затова и не се притесняват особено.

С малко късмет осъдените могат да са отново свободни след около три години. Затова и Германия се превръща в примамлива дестинация за развитие на незаконна и престъпна дейност.

През декември 2018 г. при мащабна европейска операция срещу Ндрангета са иззети 4 тона кокаин, а това колосално количество е само върхът на айсберга. Италианската полиция изчислява, че пазарният дял на кокаина на Ндрангета съставлява от 60 до 80 процента от общите количества кокаин на континента.

Стоката най-често се доставя от Латинска Америка, скрита сред легални стоки като банани, ориз или дървесина.

Компаниите на документи са напълно легални, но всъщност са притежавани от мафията. Обвиняемите от Северен Рейн-Вестфалия са замесени главно в наркотрафика от големите холандски пристанища в Амстердам, Ротердам и Антверпен до точно такива фирми в Германия, които наглед са италиански ресторанти или сладкарници.

Оттам нататък границите към Западна и Централна Европа са отворени. Така Северен Рейн-Вестфалия се превръща в ключов регион за мафията.

От друга страна икономическата нестабилност може да помогне на мафията да инвестира престъпните си активи в напълно законни бизнеси.

Германските власти уточняват, че още не разполагат с окончателни данни за 2020 г., но могат да предположат, че Ндрангета се опитва да печели от пандемията. Социално-икономическата ситуация и хаосът, който вирусът създаде, най-вероятно помагат на мафията да се възползва от момента като търгува дефицитни стоки на черня пазар например.

Шравен подозира, че хранителната индустрия е първата сериозна мишена на мафията. Браншът се оказа сред най-силно засегнатите от коронавируса и това дава възможност на престъпните групировки да изкупуват цели вериги и компании.

По този начин много мениджъри запазват работните си места в тази сложна ситуация. Само че вече работят за мафията.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име