Intrigi.bg Политика ГЕРБ и ОП внесоха промени, даващи възможност на лицата под карантина да...

ГЕРБ и ОП внесоха промени, даващи възможност на лицата под карантина да гласуват

157
0

С коалиционните ни партньори внесохме промени, даващи възможност на лицата под карантина да упражнят правото си на глас. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание.

„Искаме да ви информираме, че във връзка с направеното заявление, че имаме готов законопроект, който да отговори на предизвикателството провеждане на избори в условия на извънредна епидемична обстановка. Този законопроект внесохме заедно с нашите коалиционни партньори от „Обединени патироти“, обяви д-р Даниела Дариткова. 

Тя посочи, че става въпрос за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и се предвижда да се даде възможност на лицата, които са поставени под домашна карантина или в лечебни заведения за болнична помощ да упражнят конституционното си право на глас.

Д-р Дариткова поясни, че ГЕРБ са дали правомощия на ЦИК да изработи правила за тази цел. 

„В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички останали участващи в изборния поцес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите“, допълни д-р Дариткова. 

Тя поясни, че ГЕРБ са се поучили от ситуацията в останалите страни. „Видяхме, че при тях задължително се въвеждат специални норми и протоколи, които да гарантират здравна сигурност“, заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ. 

„В текстовете, които сме внесли се предвижда и възможност гражданите, които са с изтекли срокове на самоличност да могат да се идентифицират пред СИК с тях. Предвидили сме и възможност всички мерки, които се предприемат от ЦИК да се съобразят с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти, за да може да имаме максимална прозрачност и съобразяване с експертното мнение на тези органи“, заяви още д-р Дариткова.

С промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение отговаряме на най-голямото предизвикателство за тези избори, каза тя.
По думите й това предизвикателство е осигуряването на здравната сигурност. 

„Всички останали предизвикателства ще бъдат в рамките на действащия Изборен кодекс. Смятаме, че това ще гарантира едно активно гражданско участие. То ще гарантира легитимност на изборите, които очакваме да бъдат проведени“, заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ. 

Съпредседателят на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов коментира, че групата е подкрепила този законопроект. „Станахме съвносители с ясното съзнание, че гарантираме павото на всеки българин да упражни своя вот“, заяви още Веселинов. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име