Intrigi.bg Политика ГЕРБ и БСП отново в спор за икономическия растеж на страната

ГЕРБ и БСП отново в спор за икономическия растеж на страната

443
0

ГЕРБ и БСП влязоха в нов спор по темата за Брутния вътрешен продукт (БВП) и икономическия растеж на страната. 

„БСП да се извини от трибуната на НС заради твърденията за неверни данни на НСИ за ръста на икономиката“, поиска в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Александър Иванов. „Без да сте в управлението, сте заплаха за българската икономика”, коментира той.

„Пенсиите, ръстът им и доходите на българските граждани са гарантирани от нас, а ниският им старт беше гарантиран от вас“, посочи депутатът, цитиран от БТА.

„Не може да се отрече на лявото, че умело жонглира със статистиката”, добави още той. Това, по думите му, не трябва да бъде използвано за подриване на доверието в България и за очерняне пред инвеститорите.

„През 2019 г. БВП възлиза на 118 669 000 000 лв. по текущи цени или на над 60 млрд. евро като на човек от населението се пада 8678 евро”, цитира статистическа информация Александър Иванов.

„Хвърлената от експерта на БСП Румен Гечев бомба за ръст на икономиката ни под 1% ни връщаше в безкрайната чакалня на чужди инвеститори”, прочете още представителят на ГЕРБ. По думите му, социалистът е залепил и черно клеймо на България, че лъже стратегическия си партньор в лицето на ЕС.

„БСП разчита на късата памет как държавата фалира в края на 90-те години на миналия век, закриването на над 20 банки и над 200 предприятия, три долара пенсии – това е ваш грях”, припомни Иванов.

Отговорът на БСП не закъсня. Те не отстъпиха от тезата си, че от НСИ са представили неверни данни за икономическия растеж. В отговор на искането на ГЕРБ – левицата да се извини от трибуната за декларацията, в която твърдят, че има разминаване на данните за икономическия растеж, Румен Гечев от БСП заяви, че Националният статистически институт е признал пред цяла България, че 3,9 млрд. лв. не са отчетени от времето на първи януари 2019 г. до 31 декември 2019 г.

„След нашата декларация, изведнъж в НСИ се намери този „забравен“ внос. НСИ се извиниха с това, че документите от митницата закъснявали с 28 дни, понякога до 2 месеца“, каза той.

Той попита дали са 28 дни в периода януари 2019 –януари 2020г. и попита кой и защо крие документите от митниците към Националния статистически институт.

Според него е очевидна манипулация последвалата корекция и на данните за увеличено потребление, нарастване на инвестициите и на износа през 2019г, за да може чрез нея да се оправдаят безпочвените твърдения на управляващите за някакъв рекорден ръст на БВП в ЕС.

Гечев контрира опита на ГЕРБ да оправдават манипулацията на статистиката с връщане към времената от високия курс на долара през 1997 г. с подчертаването на факта, че управляващото мнозинство е гласувало високо доверие на финансовия екип на кабинета „Виденов“, като е избрало неговия заместник-финансов министър за Управител на БНБ, а неговият финансов министър Димитър Костов за подуправител по ключовия ресор „Банков надзор“. „И това беше правилен избор”, подчерта Румен Гечев, защото това са колеги с доказана професионална квалификация, в т.ч. от Световната банка.

„Истината е, че цяла България разбра, че българската общественост и нашите партньори от ЕС са подведени за псевдоуспехите на управлението на ГЕРБ“, заключи Гечев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име