Intrigi.bg Политика ГЕРБ имат голям проблем – скучни са

ГЕРБ имат голям проблем – скучни са

365
0

ГЕРБ имат един все по-голям и все по-ясен проблем, който ще им тежи повече от който и да е скандал. Те са безидейни и скучни. А театралното им напускане на пленарната зала по време на речта на президента Радев е ясно доказателство за това.

Абсолютен факт е, че властта изхабява и едно цяло десетилетие прекарано като управляващи няма как да не окаже своето влияние върху партията на Бойко Борисов.

Но ако оттам имат въобще някакво желание отново да се доближат до властта, те трябва категорично да променят начина, по който действат и комуникират политиките и позициите си.

Проблемът не е в единичният акт на несъгласие с речта на президента. В нея той за пореден път пусна своите стрели към бившите управляващи, карайки ги да възроптаят и да зашумят.

Решението им обаче шумно да напуснат залата и след това да се обясняват пред журналистите е… откровено безполезно. С него те не изненадаха никого, не казаха нищо ново и най-вече – предизвикаха единствено и само повърхностен, сеирджийски интерес.

По-лошото в случая е, че такъв е ефектът като цяло на действията на ГЕРБ. Тяхната опозиционна дейност е по навик, предвидима и разчитаща преди всичко на действията на управляващите, които в първия възможен момент да бъдат заклеймени като погрешни и некадърни, без оглед на това какво всъщност се предлага или се прави.

С други думи – ГЕРБ действат на автопилот и при тях не личи да има каквато и да е ясна, осмислена и рационална стратегия за действие, още по-малко за комуникация.

Най-изненадващият до момента акт на бившите управляващи беше да предложат мораториума върху цените на тока, който беше първо приет, а след това отхвърлен и приет наново от останалите парламентарни групи. Самият акт пък по-късно беше разкритикуван като „глупаво решение“ от собствения им депутат Делян Добрев.

Парламентарната тежест на ГЕРБ е по-малка от всякога досега, изказванията им са скучни, критиките към властта – предвидими и безинтересни. А без основното им оръжие – личното присъствие на самия Борисов на преден план, формацията изглежда безлично. 

Хора като Десислава Атанасова, Даниел Митов, Тома Биков и Томислав Дончев просто не притежават достатъчно лична харизма, за да компенсират тази липса на лидера си в предните линии. 

Макар в началото на това Народно събрание от формацията да обещаха да са конструктивна опозиция, до момента действията им имат предимно подривен характер, а в най-добрия случай се доближават по-скоро до мрънкане какво не било правилно да се прави, вместо да се предлагат алтернативи и реални решения.

Ако една партия има претенцията да представлява истинска опозиция и алтернатива за гражданите, тя трябва да предлага именно това – алтернативи. Да защитава позиции, да предлага политики, да мисли решения и нито едно от тези неща да не зависи от това, което управляващите предлагат сами.

Всичко това предполага проактивна политика, а до момента от ГЕРБ са по-скоро реактивни – чакат нещо да се случи, за да охулят властта и да кажат колко лошо се справя тя, една своеобразна стратегия на „обвиняваме за всичко ПП, пък ако се хванат хората – супер“. И тя личи както в официалната, така и в неофициалната комуникация на партията. 

Въпросът е доколко подобна стратегия е успешна? Да, „Продължаваме промяната“ не започва по блестящ начин, а в страната върлуват няколко кризи едновременно, което отваря широко поле за критики. Достатъчно ли ще е обаче това… спорно е.

Защото тази стратегия, в която се залага само на критики и хули, вече сме я виждали в действие. Години наред я прилагаше БСП срещу ГЕРБ, а при Корнелия Нинова тя стана единственото оръжие на социалистите.

Избори след избори червените залагаха на идеята „Надяваме се, че мразите ГЕРБ повече, отколкото мразите нас“ и се видя колко сработи това.

Сега очевидно ни предстои да видим как ГЕРБ се превръщат в същото това БСП, което се пенеше срещу тях в продължение на години – безидейна партия без ясен поглед за бъдещето и без представа какво може да предложи на избирателите освен „Не сме ПП“.

Още през 2013 г., когато формацията на Борисов за пръв път изпадна в състояние на опозиция, много анализатори казаха, че ГЕРБ не са партия, която може да функционира, без да е на власт. Тогава те блокираха заседания, играейки си с кворума, протестираха на дребно и се стараеха всячески да пречат на работата на парламента.

Сега имат много по-малък капацитет за подобно, почти хулиганско поведение и сходни номера трудно ще минат.

Ако искат да оцелеят като партия, хората на Борисов трябва да стигнат сами до извода, че в собствените им редици, в собствения им начин на осмисляне на политиката трябва да има промяна.

Иначе са обречени да последват съдбата на БСП от последната година – да изпадат все по-назад, а друг, по-свеж субект да се качи на тяхното място.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име