Intrigi.bg Политика Георги Гергов : Нинова наля вода в мелницата на Борисов

Георги Гергов : Нинова наля вода в мелницата на Борисов

180
0

Лидерът на Областния съвет на БСП в Пловдив Георги Гергов за пореден път беше атакуван от председателя на партията Корнелия Нинова, която го заклейми, че се е продал на ГЕРБ. И дори поиска той да напусне БСП. Повод за гнева на Нинова стана писмо на Гергов до партийното ръководство и до всички председатели на областни съвети на социалистите в страната. В него той определи отказа на ГЕРБ да влязат в парламента като високо вдигната топка за опозицията, която Нинова обаче е пропуснала с общи приказки. 

Гергов написа още, че една лява партия в момент, когато хората губят работата си, трябва да излезе с конкретни предложения, които да бъдат в тяхна помощ – ако ще и да са само 5 на брой, но да са адресирани към това как хората да запазят доходите си и как да успеят да гледат децата си.

В обръщението си Гергов подсеща още съпартийците си, че като опозиция БСП трябва да мисли над отговорите за оцеляването на хората през следващите месеци, а не да търси само политически дивиденти. 

На призивите да напусне БСП Гергов отговори с репликата: „Не мога да гледам как партията си отива, а да казвам „да живее царят“.  

– Г-н Гергов, мина исканото изслушване на Бойко Борисов в парламента, заради което всъщност Корнелия Нинова поиска изключването ви от БСП. Вие говорихте за „високо вдигнатата топка за опозицията”, но май сега вашата партия я върна на ГЕРБ?

– Прав сте. Моето предупреждение, че с това извънредно заседание на парламента ще се налее вода в мелницата на ГЕРБ, е факт. Какво предложи БСП конкретно и по същество, адекватно на кризата, на очакванията на хората? 

Бойко Борисов отиде и спокойно представи доклада си. Да забелязахте да е притеснен от опозицията? Не. Даже имаше изключително комфортна среда. Такава няма и на пресконференция. Всичко свърши за час и петнайсет минути. Въпросите бяха по повърхността. Липсваше задълбочен дебат, какъвто подхожда на БСП.  В залата бяха ключовите министри. А депутатите ни дори не поискаха да чуят от тях повече подробности. Защо не се постави въпросът за еврозоната и защо е това бързане? Това е ключова тема за икономиката. Социалната политика е наш приоритет, но депутатите нямаха въпроси към социалния министър Деница Сачева. Затова ли групата на БСП поиска заседанието? Нинова това ли искаше: да блесне Бойко! 

Ако е така, значи взаимно си правят услуги. Първия път, когато от БСП поискаха Борисов да бъде изслушан в парламента, той отказва да отиде. Така дава възможност на Нинова да блесне, днес тя му връща услугата. 

Е, питам аз, каква беше целта на това упражнение? Да има информация за хората, да успокоим народа или някой да си начеше егото?

– Днес се осветли един интересен момент. Оказа се, че всъщност е имало предложение от Борисов към Нинова  в началото на епидемията от коронавирус. Поканата е била БСП да се включат в  спасяването на страната, но председателката на партията е отказала.

– Е, тя се оправда, че било късно вечерта и не можело лидер на опозицията да бъде викан така. Значи къщата гори, а ти искаш специална покана. Само че Нинова пропуска, че ситуацията е екстремна. Налага се да се реагира спешно. Национално отговорното поведение на една социалистическа партия за ситуацията в страната е друго. Ако говориш, че си загрижен за народа, го правиш сега, не утре и не с лозунги. Предлагаш  пет ясни и конкретни решения.  

Другото е предателство към хората. А днес видяхме, как конкурентът те бие на собствен терен. Аз съм реалист и мога да допусна, че това не е случайно.

– Затова ли написахте своята позиция и какво толкова смущаващо има в нея?

– Честно да ви кажа, не знам кое смути кръга „Нинова“. Предложих пет теми за обсъждане, и то във вътрешнопартиен формат. Позицията ми беше лична. Тя беше изпратена до Националния съвет и другари – областни председатели. 

С нея исках да не губим време в общи приказки, а да изработим мерки, адекватни на ситуацията. Реални мерки в помощ на хората за доходите, за работа, за децата. Нали това е ангажиментът на БСП? 

Вместо да започне да мисли върху това, Нинова предпочете вътрешнопартийните скандали.

– Но тя ви обвини, че защитавате лични интереси, като хвалите правителството.

– Не аз го хваля, социологията го казва. От началото на извънредното положение всяка седмица се изнасят данни за одобрението и на правителството,  и на политиците. 70-80% казват, че мерките са навременни. Същото каза и депутатът от БСП Кристиян Вигенин на парламентарната трибуна. Френска телевизия посочи, че България е една от страните в Европейския съюз с най-малко жертви на глава от населението. Твърди се, че това е, защото е имало бърза реакция и добра организация да се изпревари кризата. 

Не знам защо Нинова пропуска, че опазването на човешкия живот е най-важната задача сега. Икономика, бизнес, партийни различия – да, но без живи хора нямат смисъл. Никой не трябва да си затваря очите пред истината, независимо от партийни пристрастия, и да довежда политиката до цинизъм, резултат на собствено его. Да се вади капитал от животоопасна ситуация, е висша форма на цинизъм. Затова й казах, че в тези месеци, които минаха, и за тези, които предстоят,  БСП трябваше да предложи решения.

– Кои са рисковете в момента пред БСП? 

– Да се превърне в ГЕРБ! Има такава реална опасност. Вижте какви термини се използват – единоначалие, диктатура, потъпкване на демокрацията, отнемане на права и свободи. Парадоксалното е, че са станали стил на работа вътре в партията, откакто тя се ръководи от Корнелия Нинова.

– Какво имате предвид? 

– Ами има някаква патология у Нинова. Обвиняваш политическия противник в нещо, което ти правиш. Искаш заседание на парламента, но не и на Национален съвет на твоята партия. Твърдиш, че демокрацията е в колективните решения. В същото време вз​имаш еднолични решения, на които подчиняваш цялата парламентарна група. Мантрата, че положението е извънредно и в тези условия само тясното ръководство вз​има решения, е смешна. Това е погазване на устава, националния съвет и парламентарната група на БСП. И тук искам да се обърна към нашите депутати, защото тяхната роля не е да са куриери на козунаци. Там сме ги пратили да изработват качествени закони, които да са в полза на хората. Отсъствието им от терена, слава ​богу, се компенсира от работещи наши кметове. Моите адмирации  към тях. Те взимат мерки да облекчат положението за малки и средни фирми, да помага на възрастни, на  хората в нужда.

– В заключение, г-н Гергов, какви са възможностите и перспективите пред БСП, за да завършим позитивно?

– БСП да прозре истината на първо място. Истината не само за своето състояние, но и за собственото й ръководство. Днес стана ясно кой е с Бойко и кой против него, Корнелия или Гергов. По инициатива на нашата парламентарна група и по настояване на самата Нинова целият български народ  видя,  че Борисов се е справил с пандемията и е взел нужните мерки за справяне в извънредното положение. Това видяха българските граждани, включително моите другари. Случи се това, за което предупреждавах, че политическите дивиденти ще са за правителството. Това кой го направи – Гергов или Нинова? И днес ми се обадиха много другари, които ми казаха: “Жоро, сега разбрахме кой е за БСП и кой е за ГЕРБ. Отговорът беше даден днес в парламента“. Крайно време е да стане ясно, че Нинова вкарва БСП в спирала, която ни води надолу. Нашите редови членове не заслужават унижението и подигравките, на които беше подложена нашата партия днес в Народното събрание. 130-годишната левица в България и редовите социалисти не заслужават този фарс, за който отговорна е директно Нинова. Хората разчитат на БСП, очакват реална опозиция от нас, а не по-слаба версия на ГЕРБ. 

Разговаря Румен Иванов

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име