Intrigi.bg Политика Ген. Атанас Атанасов: Човек като Ива Митева би бил способен да оглави...

Ген. Атанас Атанасов: Човек като Ива Митева би бил способен да оглави правителство

238
0

„Има такъв народ“ трябва да се върнат на масата на преговори, защото без техните гласове не може да бъде създадено правителство, независещо от ГЕРБ и ДПС. Надявам се да се върнат. Може да бъде направен и компромис от всички. Нека от ИТН посочат кандидата за министър-председател, но да не същият, който беше предложен предишния път. Този човек няма капацитета за тази позиция. Човек като Ива Митева има способност да оглави правителство. Такъв човек ни трябва.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов.

Според него е малко неясно защо не беше реализиран първият мандат.

„Обвинението „предател“ е доста тежко. Не бива да се обиждаме в политиката. Няма за какво да сме ги предали, тъй като нещо не сме им обещали. Ние сме давали обещания само на нашите избиратели. Трябва да сме сигурни, че хората, които ще влязат във властта, имат качествата за изпълняват реформите, които сме предложили заедно. Хората, които се занимават с политика трябва да имат малко по-дебела кожа“, посочи ген. Атанасов.

„Ние нямаме право да се уморяваме, но рискуваме да изморим българските граждани, избирателите“, предупреди той.

Според него има конкретни факти, които говорят за координация между „Има такъв народ“ и Движението за права и свободи. „Например това, което се случи в Бюджетната комисия, когато беше гласуван този кратък срок от три дни за номинации за председател на Националната банка. Заедно го направиха. Ние не сме готови да подкрепим правителство, което ще зависи от ГЕРБ или от ДПС“, посочи ген. Атанасов.

Според него е разумно да има още един кръг от консултации при държавния глава. От думите му стана ясно, че от „Демократична България“ са готови да се направи brain storming между ИТН, ДБ, ИСБГНИ и БСП и да бъде предложен на президента Румен Радев изход от ситуацията.

„Екзотика би било от ГЕРБ изобщо да участват в такива разговори, защото кашата, в която се намираме, е в резултат на тяхното управление“, каза още Атанасов.

„Да има заедно президентски и парламентарни избори не е добър вариант, защото тежко ще разфокусираме хората. Избирателите ще се чудят кого да слушат и с чии послания да се занимават. Това също е една от причините, които налагат съставяне на правителство, за да имаме чиста президентска кампания и истинско състезание“, смята той.

Според него съществува немалък шанс за съставяне на правителство с третия мандат.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име