Intrigi.bg Политика „Галъп“: Слави стопи аванса на ГЕРБ до 2% само за месец

„Галъп“: Слави стопи аванса на ГЕРБ до 2% само за месец

219
0

Решението на Слави Трифонов да настоява за предсрочни избори е на път да се окаже печеливш ход. Това сочат данните от последното изследване на „Галъп“,  проведено между 7 и 14 май.

„Има такъв народ“ е все по-близо до ГЕРБ, които спечелиха последните парламентарни избори с близо 9% аванс. Само за близо месец след вота, който беше на 4 април, разликата е паднала почти до 2 процента, сочат данните от изследването.

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели 22,8% от гласовете, като тепърва ще се види дали и доколко влияе евентуална нова коалиция със СДС (с десети от процента).

„Има такъв народ“ би разчитала на 20,1%, БСП – на 16,1%, „Демократична България“ – 11,6%, ДПС – 11,2% и „Изправи се! Мутри, вън!“ – 5,6%, ВМРО – 3,1%, партията на Васил Божков с 2,8%, „Възраждане“ – с 2,6%, „Воля“ – 1,4%. Общо, 2,7% са за други партии, които имат под процент заявена електорална подкрепа – сред тях с отличими стойности са „Атака“, НФСБ, „Републиканци за България“, АБВ, формацията на Минчо Христов, КОД и др.

Водещите преговори формации като ВМРО, „Воля“, НФСБ, „Атака“ и т.н., явно имат възможност за сумарен резултат от близо 5% – макар автоматичното сумиране да не е винаги най-удачен подход в политическите изследвания.

57,9% от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16,7% казват, че вероятно ще гласуват, 8,3% – че вероятно няма да гласуват. 13,7% казват, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят. Тепърва ще става ясно каква активност за изборите се очертава – при излизането на официалните избирателни списъци.

Ситуацията, като цяло, остава непредвидима. Затова, на този етап не е съвсем коректно да се конкретизира формула за брой потенциално влизащи в парламента формации. Текат и коалиционни преговори, заявяват от „Галъп“. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име