Intrigi.bg Актуално В САЩ обсъждат оставка на Кристалина Георгиева

В САЩ обсъждат оставка на Кристалина Георгиева

494
0

Международният валутен фонд (МВФ) ще заседава отново в петък, за да дискутира обвиненията срещу управляващия директор на организацията Кристалина Георгиева, че е оказвала натиск върху служители за манипулиране на данни в полза на Китай в годишната класация “Правене на бизнес” за 2018 г. (Doing buiness) на Световната банка, докато е била начело на институцията. От МВФ обявиха, че “остават ангажирани със задълбочено, обективно и навременно разглеждане” на въпроса.

Междувременно “Блумбърг” обяви, че финансовото министерство на САЩ – водещият акционер във фонда, обсъжда дали да изиска отстраняването на Кристалина Георгиева. Позицията на Вашингтон е ключова, защото държи 16,5% от гласовете при вземане на решения в МВФ. “Основната ни цел е да запазим интегритета на финансовите институции”, коментира говорител на финансовото министерство на САЩ.

Кристалина Георгиев била подведена от адвокатската кантора, която твърди,  че е оказван натиск - Flashnews

От институцията отказват да уточнят дали позицията им по темата ще бъде публична. Така натискът за оставката на Кристалина Георгиева от поста управляващ директор на МВФ се засилва.

В сряда Кристалина Георгиева се среща с представители на МВФ, като в своя писмена позиция е обвила, че е била подведена от адвокатската кантора “Уилмър Хейл”, твърдят от Ройтерс, позовавайки се на собствени източници. Според българката следователите са я уверили, че участието й в разследването ще бъде конфиденциално. Както и че е било обяснено, че е питана като свидетел, а не е била разследвана. Според Кристалина Георгиева разгласяването на доклада й е нанесло репутационни щети. И отрече да е оказвала натиск върху служители.

В доклада на кантората става ясно, че манипулирането на данни в полза на Китай е било за да участва азиатската страна в предстоящото тогава увеличение на капитала на Световната банка и в резултат Китай е получил по-голям дял от него.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име