Intrigi.bg Политика В опит да се разграничи от ДПС: ГЕРБ внесе идеята на „Демократична...

В опит да се разграничи от ДПС: ГЕРБ внесе идеята на „Демократична България“ за комисия „Росенец“

198
0

В усилията си да се разграничат от ДПС, от ГЕРБ иззеха идеята на „Демократична България“ за създаване на парламентарна комисия, разследваща казуса „Росенец“. Стигна се до надпревара в парламента кой пръв ще събере нужните подписи. Тома Биков обяви, че ГЕРБ вече са внесли искането за създаване на комисия. По-късно пък лидерът на ГЕРБ в оставка Бойко Борисов каза, че партията ще подкрепи искането на Христо Иванов, а лидерът на „Демократична България“ отвърна, че ГЕРБ са чули в интервюта идеята на обединението и сега избързват, но това е жалка процедурна маневра, с която ГЕРБ иска да скрие „цялата грозота, в която се намира“.

Според правилника за работа на Народното събрание временна комисия се създава по предложение на председателя или най-малко на една пета от народните представители, т.е. 48 от тях. Толкова подписи са внесли от ГЕРБ. „Демократична България разполага с 27 депутати.

В началото на днешното първо за седмицата пленарно заседание от името на „Демократична България“ председателят на групата Христо Иванов обяви, че ще поиска съставяне на временна парламентарна комисия за разследване на случая „Росенец“, обсъждан в последните дни от ГЕРБ, БСП и ДПС.

Акцията по крайбрежието на едноименния парк в Странджа край имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, беше осъществена от Иванов и негови съпартийци. Тя показа как служители на държавната служба за охрана не позволяват стъпването на плаж, до който по Конституция има достъп всеки гражданин. При последвалите протести се стигна до сблъсъци със силите на реда, а случаят усили започналите антиправителствени протести.

„Темата „Росенец“ не слиза от дневния ред, защото този случай е наистина емблематичен за това, че в България има хора над закона, обслужвани от институциите. В България продължава да има яхтено пристанище, регистрирано като земеделски имот в морето“, обясни Христо Иванов.

В изявление веднага след Христо Иванов, Тома Биков обяви, че ГЕРБ вече е събрала необходимите 48 подписа и е готова незабавно да внесе предложение за комисия за Росенец и призова желаещите да се присъединят. Пред Би Ти Ви тази сутрин кандидат-премиерът Даниел Митов каза, че депутатите на партията ще подкрепят създаването на анкетна комисия, която да проучи всички факти около Росенец.

„Ние ще го подкрепим за Росенец, за да види, че при нас няма задкулисие“, така малко по-късно по време на включване при изписването си от болница „Софиямед“, където беше опериран заради скъсан менискус, премиерът Борисов се обърна задочно към Христо Иванов. След като преминаха парламентарните избори Борисов неколкократно отрича каквато и да е връзка между ГЕРБ и ДПС, като в неделя заяви, че неговата партия ГЕРБ не е имала, няма и няма да има нищо общо с партията на Ахмед Доган.

Последва брифинг на ГЕРБ в кулоарите на парламента. На журналистически въпрос защо, след като случаят е от миналото лято, ГЕРБ не са внесли по-рано искането за създаване на парламентарна комисия Тома Биков отговори, че тогава е била предизборна кампания. И се обърна отново задочно към „Демократична България“.

„Ние внасяме наше предложение, което има достатъчно подписи, а те казват ние сме оставили нашето предложение, ако някой иска да го подпише. Нито са ни поканили, нито са ни казали елате да ни подкрепите“, каза Биков, което потвърди отсъствието на диалог между двете политически сили.

Дойде ред и на брифинг от „Демократична България“.

„Те са чели в поне три интервюта, че имаме намерение да искаме създаването на тази анкетна комисия и избързват. Едновременно избързват и са закъснели фатално. Защо не внесоха в предишния парламент искането за тази анкетна комисия“, попита Христо Иванов. Добави, че това е жалка процедурна маневра, с която ГЕРБ искат да скрият цялата грозота, в която се намират.

Как Росенец отново стана актуален

Темата „Росенец“ бе върната в активния политическия дневен ред от премиера в оставка Бойко Борисов в неделя. По време на изненадващ брифинг Борисов пoвтори своя теза от лятото – акцията в Росенец от юли 2020 г. била общо мероприятие на ДПС и „Да, България“, това си проличало по гласуванията в Народното събрание (бел. ред. – не уточни кое гласуване визира), а неговата партия ГЕРБ не е имала, няма и нямало да има нищо общо с партията на Ахмед Доган.

Това провокира бърз отговор от лидера на „Демократична България“ Христо Иванов. На въпроса има ли скрито мнозинство с участието на „Демократична България“ и ДПС, Иванов беше категоричен, че такова мнозинство няма и няма никаква форма на координиране между двете формации. Помолен да коментира изказванията от пресконференцията на премиера в оставка Борисов, според когото повече „няма да ги видите на Росенец“, Иванов поясни:

„Ние готвим искане за анкетна комисия за Росенец, защото смятаме, че парламентът трябва да се заеме с разплитането на цялата тази мрежа от бездействия и съдействия, които са оказвали институциите на Ахмед Доган, за да оформи това свое имение с неговия специфичен статут. Разбира се, ще се занимаем и с другия обект, който е известен с името „Росенец“ – това е нефтеното пристанище на Лукойл, което всъщност ни доведе като тема там. Така че г-н Борисов може да е спокоен и ще очаквам от него коментар. Ще видим, между другото ГЕРБ дали ще подкрепи нашето предложение. Даже се замислям дали да не се обърна към тях за подписи за тази анкетна комисия.“

Междувременно плажът бе нанесен в кадастъра

Плажът до т.нар. летни сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парка „Росенец“ е вече нанесен в кадастралните регистри. Това съобщи в понеделник в профила си във Фейсбук депутатът от „Демократична България“ Димитър Найденов, който инициира процедурата. Промените в кадастъра са станали факт най-вероятно в последния ден на миналата седмица, а площта на плажната ивица е 1412 кв.м.

„Това е резултатът от дългата институционална битка която на 7 юли м.г. започнахме заедно с Христо Иванов и Ивайло Мирчев, каза за „Дневник“ депутатът от „Демократична Блгария“ Димитър Найденов. Но този факт има и друго много важно значение. Оттук нататък пътят до плажа – същия, който на 28 април м.г. кметът на Бургас Димитър Николов опита да подари на Ахмед Доган, по закон никога вече не може да бъде отдаден в частна собственост“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име