Intrigi.bg Крими В националното следствие Емилиян Гебрев получи прецизирано обвинение

В националното следствие Емилиян Гебрев получи прецизирано обвинение

1222
0

Собственикът на дружество „Емко“ ООД, от което е част оръжейният завод „Дунарит“ в Русе, влезе днес в Националната следствена служба след като е бил извикан по телефона, а не с призовка. Въпреки това той пристигна с адвокат. И излезе след повече от час „с прецизирано обвинение“, както той обясни пред чакащите го журналисти.

Гебрев поясни, че били добавени имена на още няколко обвиняеми по делото, което прокуратурата заведе срещу него през 2017 г., когато държавата чрез Министерството на икономиката и Държавната консолидационна компания опита да одържави завод „Дунарит“, но не успя.

Според обвинението, което е за пране на пари, както го описа Гебрев днес, неговата вина е в следното: През 2010 – 2011 г. „Дунарит“ е бил купен от КТБ с мажоритарен собственик Цветан Василев с незаконни финансови и нечисти средства. По-късно – през 2015 г., когато Гебрев купува завода след колапса на КТБ, той се превръща в съучастник в прането на пари – на онези пари на КТБ, защото – казва прокуратурата, той е трябвало да знае че парите на КТБ са били нечисти.

Официално съобщение от прокуратурата за случая нямаше.
По-късно пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че „Дунарит“ е придобит със средства от КТБ, „както са били купени и други заводи от организираната престъпна група с ръководител Цветан Василев“. „Заводът е купен с пари от КТБ и е морално да бъде част от активите на КТБ в несъстоятелност, тоест да се продаде и парите от него да се дадат на вложителите с негарантирани влогове“, допълни прокурорът, като уточни, че това е личното му мнение и не ангажира институцията, която представлява.

Иван Гешев обяви още, че върху „Дунарит“ запор има като част от имуществото на КТБ, освен това претенции към предприятието имали от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Националната агенция за приходите. „Този завод е интересен и определен кръг лица полагат усилия, да го задържат, което е нормално“, приключи коментара по темата той.

„Защо аз е трябвало да знам какви са били парите на КТБ? А държавата, а БНБ, а прокуратурата какво знаеха за парите на КТБ – нали през 2010 и 2011 КТБ беше сочена за банка номер 1, а Цветан Василев вървеше по червения килим“, коментира Гебрев с усмивка. По думите му с прецизирането от днес на обвинението, което означава, че го уведомяват, че към обвиняемите е причислен и адвокатът на дружеството Лазар Карадалиев и неколцина още, които Гебрев твърди че не познава, делото заприличало на „компот“, като целта е да се точи във времето и да се занимават с него медиите. От завеждането на делото през 2017 мярката му за неотклонение е подписка, няма и ограничителни мерки.

На въпрос на „Дневник“ допуска ли вероятност да бъде сменена собствеността на „Дунарит“ или някое дружество от „Емко“ въпреки неговата воля, независимо дали от държавата или от някоя офшорка, той каза, че не е реалистично по закон. И добави: „Но при претърсванията са искали и електронния подпис, а това означава не само прехвърляне на финансови средства. Когато разполагат пък и с електронния подпис на адвоката на дружеството, могат да внесат документи в Търговския регистър и дружеството да осъмне с друг вписан собственик. Само че това е разбойничество, не е смяна на собствеността.“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име