Intrigi.bg Актуално В навечерието на 3 март: 400 паметника ни напомнят за Освобождението

В навечерието на 3 март: 400 паметника ни напомнят за Освобождението

886
0

Близо 400 паметника увековечават подвига на героите за Освобождението на България. 20 от тях са в София, съобщава „Монитор“. След столицата по брой паметници следват Плевен и Стара Загора – двата града, около които са се разиграли най-кървавите битки през Руско-турската освободителна война.

Не са малко обаче и паметниците, които са били издигнати през годините, но вече на практика липсват.

Монументите, които не са стигнали до наши дни, едва ли са унищожени умишлено – никой не би посегнал на подобни паметници: съсипали са ги най-вероятно ерозията на времето и прословутата нашенска немарливост, смятат известните ни скулптори проф. Емил Попов и доц. Цветослав Христов.

Изданието припомня, че има два пика в строежа на паметници, свързани с бележитата дата 3 март – единият от тях е непосредствено след Освобождението до Балканската война, а другият – в периода 1975-85-та, когато се честват 100-годишнината от войната и 1300 години от създаването на българската държава.

В началото повечето паметници са поръчани и дарени от Русия, като дори надписите на тях са на руски език. Те започват още от Свищов, където император Александър ІІ е стъпил на дунавския бряг и е имал щаб.

Най-емблематичният паметник на българската свобода – този на връх Шипка, датира от 1926 година, когато се обявява конкурс за изграждането на монумента.Творческият колектив, спечелил конкурса, обаче се отказва да го построи заради заради суровите условия горе в планината. В крайна сметка той е построен от друг екип и е официално открит през 1934 г. в присъствието на цар Борис ІІІ.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име