Intrigi.bg Актуално В какво ще се превърнат Халите догодина

В какво ще се превърнат Халите догодина

294
0

Собственикът на софийските Хали – израелската компания „Ащром“, е решила, че е дошло време да промени съдържанието на емблематичния софийски магазин и да го превърне в нещо, което градът няма за разлика от повечето мегаполиси. Постоянен фермерски пазар, щандове на производители, от които не само да се напазарува за дома, но и да се хапне на място вкусно приготвена храна от ресторанти и споделено пространство с маси.

С други думи, палитрата от сегашните наематели ще се разнообрази и под покрива на Халите ще се настанят добри ресторанти и производители на храни, които ще оформят по свое виждане пространството си, а общо ще разполагат с множество маси и столове, където клиентите ще могат да ползват без значение от кого са си купили храна и напитки. Това се разбра от представители на собствениците, които обявиха намеренията си на специално събитие. Водят се преговори с около 10 ресторанта вече, които да отворят свои малки пространство в Халите.

Все още няма точна дата, на която преобразяването ще започне. Планира се от март, ако дотогава бъдат получени нужните разрешителни, обясни Стефан Косев, управляващ партньор в управляващото обекта дружество „Риджънтс“. Ако започне по план, магазинът ще е затворен до края на май, след което ще отвори за клиенти в обновения си вид.

архивна снимка
архивна снимка

Собствениците явно не смятат, че в момента в пълна степен се използват възможностите на магазина и той остава встрани от интереса на потенциалната аудитория, която ще хареса на едно място да има фермерски пазар, възможност да хапне вкусно, да си купи цветя и книги, да си направи татуировка и т.н. Това се разбира от намеренията на Еял Тахор, който е ангажиран с дизайна. Той е автор на интериора на немалко столични заведения.

Предвижда се след обновлението магазинът да е отворен от 10 до 24 часа.

Строителството на Халите е започнало през 1909 г., а са отворили врати 2 години по-късно. През 1988 г. те са затворени и след години разруха са ремонтирани. Открити са отново през 2000 г. от тогавашния кмет Стефан Софиянски. „Централни хали“ АД дълго време са собственост на „Ащром ЛТД“, Кипър, със 75% и Столичната община с 25%. Общината влиза в дружеството с 4014 кв.м площ на сградата и допълнително дворно място около нея. Заради създаването на смесеното дружество през 1998 г. Софиянски дълго време беше подсъдим, а после оправдан и от Софийския градски съд, и от Софийския апелативен съд. Към момента „Ащром“ е едноличен собственик след размяна на имот с общината. Сградата е един от емблематичните примери на българския стил неовизантика в архитектурата от началото на XX в.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име